V některých lesích na Orlickoústecku stále není bezpečno

8. září 2015

Lesníci v lesích na Orlickoústecku stále likvidují škody po červencové bouři a platí tam zákaz vstupu. Kam se teď na podzim mohou houbaři vydat a jakým místům se raději vyhnout?

Lidé pořád nesmějí do lesů v oblasti kolem Nekoře a Šedivce. To je lokalita, která byla postižená nejvíc. Zákaz trvá také na katastrálních územích Lichkov, Mladkov a Dolní Boříkovice.

Při větších poryvech větru se ještě může stát, že některý narušený strom spadne nebo popadají polámané větve, které ještě drží v korunách. Po úzkých lesních cestách se navíc pohybují těžební stroje a trakory. Lidé by proto měli zamířit na procházky raději do jiných lokalit.

Do zimy chtějí mít lesníci hotovo

Lesníci pracují intenzivně už dva měsíce, podařilo se jim zpracovat a odvést už téměř polovinu vyvrácených a poničených stromů. Do zimy chtějí vyčistit lesy úplně, aby se na jaře mohli pustit do zalesňování.

Zákaz vstupu do lesů, kde těžaři ještě pracují, tak ještě potrvá. Nebude to ale už dlouho, jeho platnost vyprší 12. října. O jeho prodloužení zatím postižené obce neuvažují.

Houbaři a cyklisté riskují

Na podzim budou lesy čím dál víc lákat houbaře a je pravda, že ne všichni zákaz dodržují. Jak řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová, mnozí procházejí kolem cedulí, které jsou umístěné všude na vstupních cestách i uvnitř lesních porostů a pokračují dál. Riskují také cyklisté, kteří projíždějí po lesních cestách a hrozí jim, že se střetnou s těžkými stroji.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio