V některých školách na Vysočině jsou vši. V Jihlavě ředitelé rozeslali rodičům upozorňující dopis

21. září 2017
Zprávy z

Se začátkem nového školního roku se v některých školách na Vysočině objevily vši. Řádově několik milimetrů velký parazit je kupříkladu v Křesťanské základní škole v Jihlavě. Právě v Jihlavě už dostali rodiče dětí dopis, ve kterém je ředitelé upozornili na nebezpečí a také nepříjemnosti, které jsou s parazitem spojené.

Zkontrolujte prosím dětem hlavy. V případě nalezení breberek je vyžeňte co nejdříve ven. To se objevilo ve zprávě, kterou dostali rodiče žáků jedné jihlavské základní školy. Důvod je prostý – ve škole se objevily vši.

„Děti se vrací z prázdnin, od babiček, z táborů a teď se děti kumulují. Problém je družina, kde se schází ze všech různých tříd,“ říká zástupkyně ředitelky Křesťanské základní školy Jihlava Šárka Skasko.

Družina je místem, kde se vši nejlépe šíří. Pak také v šatně, proto v této základní škole nosí děti čepice až do třídy. „Děti nemají vlastní skříňky. Teď jsme zakoupili pro třetí až pátý ročník, ale ty malé mají pořád společné šatny. Děti si to proto dávají do aktovek a nosí do třídy, aby se vši nerozšiřovaly.“

Co zabírá a co ne?

Na vši existují speciální šampony, rady našich babiček a také kupříkladu žehlička na vlasy. Efekt ale pokaždé není stoprocentní.

„Důležité je, aby se to dávalo na suché vlasy. Když to dáte na mokrý, tak ta veš se stáhne a přípravek tam nepronikne. Je důležité dodržovat návod. Na konci, když jsou vlasy suché, použít tu žehličku,“ vysvětluje jihlavská lékárnice Silva Kubišová, která jako prevenci doporučuje olej z čajovníku.

Učitelka Šárka Skasko dodává, že vši prý nejdou na barvené vlasy. „Některé starší holky taky přišly s melírem na hlavě. A měli jsme tu jednu holčičku, rodiče už nevěděli co s ní, bylo to hrozný, tak ji ostříhali v podstatě dohola. Ale slušelo jí to,“ říká.

autoři: mik , ost
Spustit audio