V Nizozemsku se prodalo přes 700 tisíc DAB+ přijímačů

4. říjen 2017

Nizozemci vidí budoucnost rozhlasového vysílání hybridně, a to v kombinaci digitálního rádia a vysokorychlostních mobilních sítí.

V Nizozemsku je prodaných téměř 720 tisíc digitálních přijímačů pro poslech DAB+ rozhlasu. Ukázala to aktuálně zveřejněná čísla, která byla prezentovaná v rámci akce Digitalradio Day. Poslech digitálního rozhlasu prostřednictvím DAB+ aktuálně deklaruje třináct procent populace. Za poslední rok se v Nizozemsku prodalo přes 150 tisíc DAB+ přijímačů. Do této cifry jsou započítaná také rádia instalovaná do automobilů.

Co se týká podílu prodaných radiopřijímačů s DAB+ tunerem, těch je 16 %, zatímco v loňském roce tato hodnota činila 12 %. Oproti roku 2015 se počet posluchačů digitálního rozhlasu ztrojnásobil. Poslech rozhlasového vysílání v pásmu VKV činí v současné době pouze 52 %. Majitelé digitálních přijímačů jako hlavní výhodu zmiňují zejména lepší zvukovou kvalitu. Nejprodávanějšími přijímači jsou v současné době přenosná rádia. Nizozemsko vidí budoucnost rozhlasu jako hybridní – v kombinaci DAB+ a 4G, případně později 5G sítí.

autor: lukpo
Spustit audio