V novém výběhu ostravské zoo se zabydlují první zvířata

10. květen 2013

Výběh, který bezprostředně navazuje na terasu nově otevřené restaurace Saola v ostravské zoo, už má první obyvatele. Jsou jimi samice axise indického, jednoho z nejpestřeji zbarvených jelenů.

Samičí stádo získala ostravská zoo v rámci spolupráce mezi zoologickými zahradami ze Zoo Schönbrunn ve Vídni. Prostorný přírodní výběh, který nese název „Indie zblízka“, přiblíží návštěvníkům ještě další zástupce indických kopytníků. Kromě axisů v něm postupně přibudou antilopy jelení, jelínci vepří a buvoli domácí. K samicím axise se rovněž připojí i chovný samec.

Axis indický (Axis axis) obývá otevřenou krajinu s řídkými lesy od nížin do vrchovin, někdy ho najdeme i v hustých lesích na svazích hor. Obvykle se zdržuje poblíž vody a dobře plave. Kromě Indie obývá původně i Bangladéš, Nepál a Bhútán. Je aktivní spíše za soumraku. Živí se převážně trávou, listy, bylinami a spadanými plody. Za potravou vychází časně zrána nebo navečer, přes den odpočívá. Vytváří poměrně velká stáda, které mohou čítat 30-50 samic a několik samců. Samci mají asi metr dlouhé lyrovité parohy se dvěma výsadami. Shazují je během celého roku, nejvíce však v srpnu a září. Starší pojmenování tohoto jelena je čital, pochází z bengálského slova chitra, které můžeme do češtiny přeložit jako „skvrnitý“.

Axis indický

V přírodě zatím nepatří tento barevně velmi atraktivní jelen k ohroženým druhům, takže jej můžeme považovat za vyslance ostatních mnohdy velmi vzácných a ohrožených zástupců jelenovitých, označovaných jako antilopy orientu.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio