V okolí Čerchova v sobotu proběhne běžkařský závod Chodská třicítka

20. leden 2017

V Českém lese na Domažlicku během týdne napadly desítky centimetrů čerstvého sněhu. Domažlické městské lesy proto intenzivně organizují v okolí Capartic a Čerchova protahování běžeckých stop. Pravidelně je projíždějí před začátkem víkendu. Když ale sněží nebo fouká vítr, vyrážejí rolby do terénu skoro každý den.

Běžecké tratě kolem Čerchova udržuje rolbou Jan Skala starší: „Stopy dělá zařízení, které je připojené na zadní části, kde je rotační sněžná fréza a dva stopaře. V podstatě se pásy projede vrstva sněhu, když je potřeba, povrch se dorovná přední radlicí. Zadek se pustí do sněhu a zapne se rotační fréza, která srovná veškeré nerovnosti, případně rozemele zmrzlou vrstvu sněhu, aby stopaře mohly udělat krásné stopy.“

Jan Skala starší udržuje pomocí rolby běžecké stopy v okolí Čerchova a Capartic

První upravování stop se podle Jana Skaly provádělo pěšky ušlapáváním. Velký pokrok nastal v nákupu sněžného skútru, za který se dal zapřáhnout stopař. A nesrovnatelnou pomoc dnes představují sněžné rolby.

Závod s tradicí

Kolem Capartic a Čerchova upravujeme zhruba 60 kilometrů stop. Trasy projíždíme v případě potřeby, což je teď téměř každý den. V pátek odpoledne je vše připraveno. Snažíme se, aby na sobotu a neděli na 9. hodinu byly stopy projeté. Na víkend se navíc pokusíme připravit tratě v okolí Domažlic. Odhaduji okruh tří kilometrů,“ uvedl Jan Skala.

V sobotu 21. 1. 2017 se tady koná jeden z nejstarších běžeckých závodů v Česku - Chodská třicítka. Je to už 96. ročník. „Start je v Caparticích a běží se klasickou technikou. Přihlásit se můžou všichni, protože část závodu je i pro amatéry, ne závodníky. Nejkratší trasa je pro děti 500 metrů. Ta nejdelší měří 30 kilometrů,“ sdělil Skala.

Nepsaná pravidla

Zároveň Jan Skala upozorňuje na to, že z důvodu dlouhodobého zachování kvalitní stopy, se musí dodržovat jistá pravidla. Tím prvním je, že ve stopách pro klasické lyžování se nesmí bruslit. To druhé platí pro pěší turisty, kteří by neměli využívat stopy pro chození. Další nepsané pravidlo se týká samotných běžkařů a tím je, že rychlejší lyžař má vždycky přednost. A v případě sjezdu musí sjíždějícímu uhnout ten, který stoupá do kopce.

A nakonec Jan Skala upřesňuje nepostradatelný signál pro všechny běžkaře, kterým je jak jinak než kouzelné slovo „Stopa“.

autor: jik
Spustit audio