V Olomouci začíná varhanní festival. Láká na špičkovou improvizaci i hudbu Petra Ebena

4. září 2017

Prvotřídní evropské interprety nabídne 49. ročník Mezinárodního varhanního festivalu, který se začíná dnes v Olomouci. Uskuteční se tradičně v chrámu svatého Mořice. Návštěvníci se mohou těšit na pět koncertů převážně zahraničních varhaníků a dvě varhanní exkurze. Hvězdou festivalu je titulární varhaník chrámu svatého Eustacha v Paříži.

Slavné Englerovy varhany v chrámu svatého Mořice musel varhaník a dramaturg festivalu Karel Martínek řádně zkontrolovat a doladit.

„Mořické varhany jsou v nejlepší kondici, v jaké mohou za dané situace být. Není žádným tajemstvím, že se chystá jejich velká rekonstrukce, takže se těším, že řada věcí bude opravena. Samozřejmě počasí a teplota mají na varhany velký vliv. Mimo jiné je potřeba udělat takové ty běžné věci, jako je ladění varhan, které je před varhanním festivalem vždy důkladné. Právě po prázdninách bývá ten posun v ladění největší. Varhany připravujeme těsně před festivalem, ale částečně i před každým koncertem se varhany ladí,“ popisuje Martínek.

Hvězdou festivalu bude Baptist-Florian Marle-Ouvrard z Paříže

Na letošní dramaturgii si dal záležet. Sám si prý nenechá ujít žádný z pěti koncertů. „Jedním z vrcholů bude koncert francouzského varhaníka Baptista-Floriana Marle-Ouvrarda, který je špičkovým varhaníkem mladé generace, má za sebou řadu vítězných soutěží, a taky je to úžasný improvizátor. Právě improvizace bude podstatnou částí jeho koncertu,“ říká.

Program festivalu bude zčásti zaměřený na hudbu skladatele Petra Ebena, od jehož smrti letos uplynulo deset let. „Další koncert, který mohu vřele doporučit, je ten poslední. Bude patřit Ireně Chřibkové a Ladislavu Bilanovi, který usedne za bicí. Společně představí velmi zajímavé dílo Petra Ebena Krajiny patmoské pro varhany a bicí nástroje. Ta baterie bicích nástrojů je tam obrovská, takže posluchači uslyší velmi kontrastní zvukové spojení, ale toto dílo je zajímavé také svým obsahem. Čerpá z biblických textů, z knihy Zjevení svatého Jana,“ vysvětluje dramaturg.

A když už je řeč o výročí, závěrečný koncert Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci má název Osudové sedmičky, jak říká Martínek: „Všichni ti skladatelé mají rok narození nebo úmrtí zakončený sedmičkou.“

Kromě koncertů se uskuteční výstava fotografií a prohlídky varhan

Zastupující ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil současně pozval i na výstavu, která s varhanním festivalem souvisí. „Skupina tvůrčí fotografie připravila výstavu fotografií mořických varhan, které jsou hlavním protagonistou našeho festivalu. Výstava se bude konat u nás v Mozartově sále a bude přístupná při všech akcích, které se budou pořádat v Redutě,“ uvedl Kvapil.

Tradicí mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci jsou i komentované prohlídky Englerových varhan. „Návštěvníci si mohou varhany nejenom prohlédnout, ale také si poslechnout ukázky hry přímo na kúru. V neposlední řadě nahlédnou i do nitra varhan. Kdo ví, jestli to není na dlouhou dobu jedna z posledních možností, protože zmiňovaná rekonstrukce bude nejspíš zahájena už příští rok,“ dodal Karel Martínek.

Varhany v chrámu svatého Mořice, které budou středobodem olomouckého varhanního festivalu, za sebou mají poměrně dlouhou historii. Původní barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera byl uveden do provozu 22. září 1745. Už tehdy se varhanám pro jejich velikost říkalo Královna moravských varhan. Podle odborníků jde o jedno z mála dochovaných děl Michaela Englera, který bývá považován za zakladatele slezského varhanářství. Po rozšíření jsou varhany největší v tuzemsku a patří i k největším ve střední Evropě.

autor: bam
Spustit audio