V Olšanech u Prostějova udělali z historické hospodářské budovy školní třídu

1. září 2017

Na základní škole v Olšanech u Prostějova právě připravují třídy na začátek nového školního roku. Pro prvňáky a druháky tam v třídu proměnili bývalou hospodářskou budovu v areálu fary. Zaměstnance školy čekají už jen poslední úpravy interiéru.

Učitelky Renata Látalová a Lenka Hrubá na zeď věší abecedu a násobilku. Zařizují pro své žáky dvě zbrusu nové třídy. V jedné z nich bude Renata Látalová učit prvňáčky. „S kolegyní jsme se stěhovaly z vedlejší budovy. Musela pobalit všechny věci nastřádané za deset let, co tu působím. Až zmizí krabice, natáhneme koberec a rozmístíme lavice,“ říká učitelka a její kolegyně dodává: „Bylo důležité naplánovat, kde co bude. Různé lišty nebo šňůry, na které pověsíme obrázky.“

Olšany pro žáky první a druhé třídy opravily historickou hospodářskou budovu v areálu místní fary. „Doufám, že se jim tu bude líbit. Když vyjdete z této budovy na farní dvůr, dýchne na vás venkovská atmosféra a historie. Snažíme se úpravy venkovních prostor udělat tak, aby byly i moderní. Během následujících měsíců tady vybudujeme takový park,“ popisuje nezávislý starosta Milan Elfmark.

Olšany proměnili bývalou hospodářskou budovu ve školní třídu

Kromě toho chce obec opravit také druhou z budov, ve které by měl vzniknout společenský sál.

autor: tas
Spustit audio