V Ostravě začíná festival Ekofilm, nabídne sto filmů o životním prostředí

Během jediného týdne se v ostravských kinech vystřídají hned tři různé filmové festivaly. Jen co se dnes rozloučí s kameramanskou přehlídkou Ostrava Kamera OKO, už je obsadí fanoušci dokumentů a ekologie. Začíná totiž jubilejní 40. ročník Mezinárodního festivalu Ekofilm, který se zaměřuje na životní prostředí, přírodní a kulturní dědictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kině Vesmír bude program Ekofilmu zaměřen hlavně na středoškoláky

V kině Vesmír bude program Ekofilmu zaměřen hlavně na středoškoláky | Foto: Press MFF EKOFILM

„Dorazilo 222 filmů z celého světa. Především jsou z Německa a Česka, ale jsou tu i filmy z Argentiny, Chile, Keni, Tchaj-wanu, Číny. Je to skutečně mezinárodní,“ jmenuje prezident letošního Ekofilmu, popularizátor vědy, Angličan Michael Londesborough.

K divákům se dostane stovka nejlepších dokumentů. „Jeden z nich zvítězí a dostane naši nádhernou cenu,“ dodává prezident festivalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program festivalu Ekofilm představil jeho prezident Michael Londesborough

V kině Vesmír bude program zaměřený hlavně na středoškoláky, pro veřejnost pak bude promítat např. Ostravské muzeum nebo festivalové ústředí - zábřežský Akord.

Ekofilm má ale v programu i řadu doprovodných akcí - konferenci o vodě, kvízy, výstavy nebo workshopy. Třešničkou pak bude sobotní Ekopouť na Hlavní třídě v Porubě.

„Jsou určité aktivity, které jsou zaměřeny na mladší generaci a děti, ale promítání je pro každého,“ myslí si Michael Londesborough, který na festivalu předvede i svou vědeckou show.

Festival se do Ostravy vrátil před třemi lety a jeho přesun z jihu Čech provázela značná kritika. Jeho vyhlašovatel - ministerstvo životního prostředí - je ale se změnou spokojeno.

„Ekofilm je festival o životním prostřed a Ostrava a Moravskoslezský kraj s ním mají dlouhodobě problém, tak si myslím, že je dobře, že je festival právě v Ostravě,“ potvrdil zástupce ministerstva Vladislav Smrž.

Dnes a zítra se část programu dostane také do škol a kulturních domů v Karviné a Českém Těšíně. V Ostravě potrvá festival až do neděle.

Kateřina Daňková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme