V ostravské zoo museli utratit hroší samici

25. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Ostravská zoo utratila hroší samici. Zvíře se v ostravské zahradě narodilo a žilo tam 39 let. V zoo se ale vyskytly vážné komplikace v chovu hrochů. Stará samice se nesžila s nově přivezenou mladší hrošicí a jiné zoologické zahrady o ni neměly zájem.

Hrošice Katka odchovala 22 mláďat a právě proto už chovatelé další rozmnožování nedoporučili. Laicky řečeno – v hroší populaci v zajetí by bylo moc genů ostravské samice a tak ostravská zoo dovezla samici novou. Jenže ta stará ji nepřijala.

„Novou samičku několikrát fyzicky napadla, ohrozila její zdraví a život. Nemohli jsme v tom dále pokračovat,“ popisuje ostravská zooložka Adéla Obračajová. Hrošici Kateřinu proto od zbývající dvojice oddělili. „Není to pro ně přirozené a psychicky strádají. Držet starou hroší samici odděleně dlouhodobě nebylo možné,“ dodává.

Nepodařilo se ani přestěhovat starou hrošici jinam. „My bychom ji rádi odvezli, ale bohužel není kam, protože evropská populace je takříkajíc nasycená,“ vysvětluje vědecký pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček.

Všechny tyto důvody vedly k tomu, že ostravská zoo hroší samici utratila. „Veřejnosti se to bude asi blbě vysvětlovat, ale bohužel to se normálně v zoologických zahradách děje. Ten chov se prostě nějak musí řídit,“ chápe své kolegy Pavel Moucha ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové.

Podle etologa Daniela Frynty z Univerzity Karlovy ostravští chovatelé legislativně postupovali správně a stáli před nelehkým rozhodnutím. „A žádné z řešení vlastně není úplně správné. Když už bereme do svých rukou jaksi boží roli, rozhodujeme o něčím životě – je to složité,“ říká Frynta.

O podobných případech zoologické zahrady v Česku zřídka informují kvůli odmítavým reakcím veřejnosti.

autor: iha
Spustit audio