V ostravské zoo museli utratit sloního samce Calvina

22. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

V Zoo Ostrava dnes ráno ze zdravotních důvodů utratili Calvina, samce slona indického. Patřil k nejúspěšnějším samcům v Evropě a byl i otcem dvou ostravských mláďat.

Sloní samec Calvin v mládí prodělal infekci neštovic, která způsobila zakřivení jeho levé přední nohy. S věkem se toto zakřivení stále zhoršovalo a způsobilo, že Calvin začal více zatěžovat pravou přední končetinu. V důsledku toho se na přetěžované pravé noze vytvořil velký absces, který si ovšem Calvin odmítal nechat ošetřit.

„Proto jsme 25. srpna přistoupili k jeho uspání a ošetření rány v narkóze. Přes veškerou nákladnou a složitou léčbu, která trvala další dva měsíce, se ale nepodařilo nohu zachránit a absces se dále rozšiřoval. Po konzultaci s kolegy ze zahraničí jsme se rozhodli přistoupit k eutanázii, protože naděje na Calvinovo uzdravení byly v tuto chvíli nulové,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Calvin patřil v Evropě mezi nejúspěšnější samce, co se počtu mláďat týče. Během svého života zplodil celkem 14 mláďat, z nichž 11 přežilo. Dvě z nich, samičky Rashmi a Sumitru, můžete vidět v Zoo Ostrava.

Ostravská zoo přišla o sloního samce už před deseti lety. V březnu 2005 si mladý slon vážně poranil jeden z klů. Během následného nutného operačního zákroku zemřel.

autor: tif
Spustit audio