V ostravské zoo narazíte na chodící žraloky. A velmi se jim tady daří

21. březen 2018

Někteří živočichové něžně a dlouho pečují o svá mláďata, u jiných hrozí, že je hned sežerou. To je i případ žralůčků okatých, které můžete vidět v ostravské zoologické zahradě. Velmi se jim tady daří, v počtu úspěšně odchovaných mláďat je naše zoo nejúspěšnější v Evropě.

Zavítáte-li do pavilonu Papua, můžete se pokochat pohledem mimo jiné na žralůčky okaté, kteří se před nedávnem rozmnožili, což ale běžný návštěvník neuvidí. Mláďata totiž pobývají z bezpečnostních důvodů v chovatelském zázemí.

„Je to právě proto, že by se mláďata mohla stát potravou rodičů. Vylíhlí žralůčci měří asi 14 cm a jsou věrnou napodobeninou dospělého jedince. Jsou tedy plně vyvinutí a schopní se o sebe postarat, takže péči rodičů nevyžadují,“ vysvětluje mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Hned po vylíhnutí přijímají potravu dospělých, kterou tvoří drobné mořské rybky a bezobratlí živočichové. Zdržují se výhradně u dna, kde vyhledávají úkryt ve štěrbinách a pod kameny.

„V podstatě vůbec neplavou, ale po dně se pohybují jakousi ‚chůzí‘ pomocí párových prsních a břišních ploutví. Tuto v podvodním světě zvláštní chůzi mohou návštěvníci pozorovat také u dospělých žralůčků v pavilonu,“ dodává Nováková.

Žralůčky okaté chová ostravská zoologická zahrada od roku 2010. V roce 2011 zde byla otevřena akvaterarijní expozice Papua a žralůčci se stali obyvateli jednoho z akvárií s názvem Korálové moře. V nádrži o objemu 6000 litrů je aktuálně k vidění jeden pár těchto paryb, který se zde pravidelně páří.

Jako u všech paryb dochází i u žralůčků k vnitřnímu oplození. Samci mají párové pářící orgány, které vznikly přeměnou břišních ploutví. Páření je u našich žralůčků dobře patrné. Voda v nádrži je kalná od zmítajících se těl a velice často jsou pobořené i dekorace.

Samice následně klade vejce ve tvaru kožovitých kapsulí o velikosti cca 10x4 cm (viz foto). Inkubační doba žraločích vajíček trvá okolo 120-140 dní. Jejich vývoj ale probíhá už mimo zraky návštěvníky – chovatelé je z bezpečnostních důvodů přemisťují do zázemí, kde se pak odehrává i odchov vylíhnutých mláďat.

V rámci chovu v zoologických zahradách se jedná o zajímavý a ojedinělý odchov. V Evropě chová žralůčky okaté asi 15 zoo, ale např. v loňském roce se rozmnožili pouze ve dvou – jednou z nich byla Zoo Ostrava, kde odchovali sedm mláďat, druhou zoo v německém Lipsku – jedno mládě.

autoři: tif , Romana Kubicová
Spustit audio