V ostravské zoo se těší z dalších pardálích mláďat

11. srpen 2015

V ostravské zoologické zahradě se těší z dalších mláďat u vzácných pardálů obláčkových. Dva samečci této velké kočkovité šelmy přišli na svět už na konci května, ale teprve nyní se osmělují a objevují venkovní výběh.

Doposud mohli pardálí rodinu návštěvníci vidět pouze na obrazovce umístěné v Pavilonu indických zvířat prostřednictvím kamery snímající porodní boudu, kde se samice s mláďaty ponejvíce zdržovala.

„V tomto období se pardálí kluci začínají pomalu osmělovat a vydávat i na průzkum venkovního výběhu. Jejich výpravy jsou ale zatím ojedinělé, takže kolemjdoucí návštěvníci musejí být velmi trpěliví,“ upozorňuje mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková, která dnes o narození pardálích mláďat informovala v tiskové zprávě.

Pardála obláčkového, který obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie, ohrožuje rychlé odlesňování jeho přirozeného prostředí a nelegální lov a obchod s kožešinou a kostmi.

„Počty v přírodě jsou odhadovány na 10 000 jedinců. Na celém světě je chováno pouze asi 150 zvířat. V Zoo Ostrava je chována od roku 2010 a doposud se zde podařilo úspěšně odchovat čtyři mláďata. S těmito samečky to bude celkem šest,“ dodala mluvčí zahrady.

Ostravská zoo je v srpnu otevřena denně od 09:00 do 19:00, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu dříve. Vstupenka stojí 110,- Kč, děti, důchodci či držitelé průkazu ZTP zaplatí o 30 korun méně.

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.