V Ostředku mají slanou vodu, může za to solení dálnice

28. březen 2017

Slanou vodu ve studních mají už 25 let lidé v Ostředku na Benešovsku. Může za to dálnice D1, která vede těsně nad obcí. Po dlouhých vyjednáváních dostane obec od Ředitelství silnic a dálnic kompenzaci, kterou použije na připojení vody ze Želivky.

Ředitelství silnic a dálnic dá Ostředku 6,5 milionu korun. Peníze půjdou jako příspěvek na společný vodovod i pro další obce, které netrápí sůl, ale sucho.

„Do projektu se zapojilo sedm obcí, kromě nás jsou to Teplýšovice, Vranov, Struhařov, Chotýšany, Čakov, Divišov. Připravují se různé dokumenty, které jsou potřebné pro územní rozhodnutí a stavební povolení,“ přibližuje další kroky nezávislý starosta Ostředku Marek Škvor.

Lidé v Ostředku teď mohou používat vodu ze studní maximálně na koupání a splachování záchodu. Voda je totiž tak slaná, že se z ní nedá ani vařit a lidé ji nepijí i kvůli obavám o zdraví.

Ludmila Šimáčková vozí 25 let vodu v kanystrech buď ze studánek, nebo od příbuzných: „Opravdu je na čase, aby se to připojilo. Když je zima tuhá a solí se dálnice, je ve vodě čtyřikrát vyšší množství soli, než povoluje norma hygienického ústavu.“

Soli je ve vodě tolik, že lidem ničí vodovodní kohoutky, pračky i myčky na nádobí. I to je další důvod, proč se těší na nový vodovod.

Příprava stavby bude ale trvat ještě několik měsíců a obce chtějí hledat i další dotace. Náklady na vybudování vodovodu totiž půjdou do desítek milionů korun.

autor: haj
Spustit audio