V Ottawě začal Světový kongres BirdLife International

21. červen 2013

V kanadské Ottawě se ve dnech 19. - 22. června 2013 koná Světový kongres BirdLife International za účasti řady významných osobností ochranářského světa, mimo jiné i japonské princezny Takamado.

Ornitologové a ochránci přírody z celého světa, mezi kterými jsou i zástupci České společnosti ornitologické, se setkávají po pěti letech, aby společně zvolili nejefektivnější cesty vedoucí k ochraně a záchraně společného životního prostředí ptáků i lidí.

„Světový kongres začíná dnes, ale v Kanadě jsme od pondělí. Po tři dny již probíhala pracovní jednání BirdLife International, největší organizace zaměřené na ochranu ptáků a přírody na světě,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. „Právě když můžeme vidět obrovský kus práce a všechny úspěchy, které má BirdLife za sebou, uvědomíme si nejlépe, jak je důležitá mezinárodní spolupráce.“

Součástí dosavadních jednání byly i volby nového světového výboru BirdLife International, kdy se novým předsedou stal doktor Khaled Irani z Jordánska. Především ale představitelé jednotlivých národních partnerů BirdLife diskutovali celkovou strategii a nové směřování organizace. Novinkou je, že napříště se BirdLife bude ještě výrazněji zaměřovat na ochranu veškeré přírody a životního prostředí, protože jen tak lze efektivně chránit nejen ptáky, ale v důsledku i zabezpečit podmínky k dlouhodobému přežití lidské společnosti.

„Následující tři dny budou sice vyplněny náročnými celodenními jednáními, věříme ale, že právě takováto mezinárodní výměna zkušeností má smysl a že si odvezeme mnoho podnětů pro naši práci doma,“ uzavírá Vermouzek.

autor: ČSO
Spustit audio