V parcích rostou jahodky. Vypadají jedle, mohou ale způsobit žaludeční potíže

Na loukách a volných prostranstvích po celé republice se teď objevují jahodky indické. Jsou podobné klasickým jahodám, lidé by je ale ochutnávat neměli. Riskovali by totiž přinejmenším žaludeční potíže. V jahodkovou plantáž se v těchto dnech proměnila i část sídliště v Chrudimi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na loukách a volných prostranstvích rostou jahodky indické

Na loukách a volných prostranstvích rostou jahodky indické | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Jako dospělého by mě to určitě nenapadlo utrhnout, ale věřím, že je to velké lákadlo pro děti,“ uvažuje paní Kateřina.

Botanička Naďa Gutzerová upozorňuje, že velké červené plody sice nejsou přímo jedovaté, není je ale vhodné konzumovat.

„Český název je jahodka indická. Dřív se to řadilo skutečně i do rodu jahodník nebo do rodu mochna. Když je člověk zdravý, asi by to mohl jíst. Pokud má nějaký zdravotní problém, je lepší se tomu vyhnout,“ shrnuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na loukách a volných prostranstvích teď rostou jahodky indické. Po jejich konzumaci hrozí v nejlepším případě žaludeční problémy

Toxikologické informační středisko Karlovy univerzity oficiálně řadí jahodku indickou mezi téměř nejedovaté druhy. Pro ně platí, že nebezpečná může být dávka dvacet bobulí a více.

Od jahod se jahodky liší zejména tím, že plod je obzvlášť kulatý. „Ona má poměrně velké kališní listy, to jahoda lesní nebo některé naše další plané druhy jahod nemají,“ dodává Gutzerová.

V parku, kolem chodníků, ale i přímo na sídlišti mohou lidé narazit na ledacos. Ochutnávku by si ale měli rozmyslet, varuje správkyně městské zeleně v Chrudimi Kateřina Jánská: „Je potřeba si uvědomit, že okolo běhají psi. Minimálně by ty plodiny mohly být znečištěné.“

Pokud by někdo neodolal, jahodkami se přejedl a nebylo by mu dobře od žaludku, doporučuje se léčba aktivním uhlím. Pokud si ale člověk není stoprocentně jistý druhem ovoce, neměl by ho konzumovat vůbec.

Na loukách a volných prostranstvích rostou jahodky indické | Foto: Josef Kopecký

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme