V plzeňské MHD budou teplotu uvnitř vozů hlídat automatická čidla

19. leden 2018

Vozy městské hromadné dopravy v Plzni jsou přetopené. Takové stížnosti se objevily v uplynulých dnech na sociálních sítích. A obdržely je i Plzeňské městské dopravní podniky.

Náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík si myslí, že problém s vysokou teplotou uvnitř vozu souvisí hlavně s přestávkami na konečné. „Je možné, že ve chvíli, kdy si řidič plní řádný odpočinek na konečné, tak je v trolejbuse tepleji, než když se na každé zastávce otevírají dveře. Situace s přetopením může nastat mezi konečnou a bližšími zastávkami, ale ve chvíli, kdy je vůz v provozu v centrální části města, tak řidič otevírá dveře tak často, že nelze dosáhnout přetopeného stavu,“ řekl Petr Náhlík.

A co na to Plzeňské městské dopravní podniky? Podle mluvčího Reného Vávra, každý člověk má jinou termoregulaci.

„Evidujeme stížnosti, že jsou vozy přetopené, i že ve vozech málo topíme. Takže to záleží na subjektivním pocitu a názoru každého cestujícího. Uvnitř některých našich vozů už máme nainstalovány automatické regulátory topení. Všechny nové vozy, které budeme objednávat, už budou mít tento čip zabudovaný. Postupně bychom to měli zavádět i do ostatních vozů, které máme aktuálně ve vozovém parku,“ řekl Vávro.

V případě nespokojenosti mohou cestující upozornit přímo řidiče. „Pokud má cestující pocit, že je ve voze přetopeno nebo naopak, že se vůbec netopí, má možnost v zastávce jít přímo za naším řidičem a nahlásit mu to. Ten na to samozřejmě bude reagovat,“ dodal René Vávro. Díky čidlům, která se postupně ve vozech MHD objeví, bude řidič přesně vědět, jaká teplota uvnitř vozu je, a topení buď ubere, nebo přidá.

autoři: kos , jik
Spustit audio