V plzeňské zoo se vylíhlo sedm mláďat tučňáků

28. listopad 2012

Plzeňská zoologická zahrada se raduje z nového přírůstku. Při podzimním líhnutí přišlo na svět sedm mláďat tučňáků Humboldtových. Zoo je chová už 15 let a za tu dobu se zde vylíhlo přes sto malých tučňáčků, 80 z nich se podařilo odchovat. Současná mláďata jsou zatím schovaná v norách a krmí je rodiče.

Tučňáky v plzeňské zoo najdou návštěvníci naproti tropickému pavilonu. Při pozornějším pohledu je možné za jezírkem, ve kterém se prohání, vidět i jejich ubikace - speciálně vytvořené nory. Od 13. listopadu probíhá podzimní líhnutí tučňáků. Zatím se vyklubalo 7 mláďat v šesti norách (šesti hnízdním párům), dalších pět vajíček ještě na vylíhnutí čeká . Mláďata začnou vycházet z doupat přibližně o Vánocích.

„Chov v Plzni začal v roce 1997, postupně byly dovezeny dva páry z Frankfurtu, jeden pár z Prahy a později tři samice ze Zoo Zlín. Do srpna 2012 se tu vylíhlo ve třech generacích 105 tučňáků, z nichž kolem 80 bylo odchováno. Tučňák je tu chován v rámci Evropského záchranného programu. V současné době je v Plzni 32 dospělých nebo odrostlých ptáků“, říká mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Tučňáci v plzeňské zoo

Ke krmení jsou používáni sledi. Každý pták jich při dvou denních krmeních zhltá 5-8, rodiče krmící mláďata i dvakrát více. To znamená pro celé hejno opatřit celkem asi 400 kilogramů ryb na měsíc.

„Tučňáci jsou vždy nejméně čtvrthodinku před krmením pěkně nervózní a proto je dvakrát do roka překvapí změna letního a zimního času a tím i posunutí krmení o jednu hodinu. Nejprve přepadnou ošetřovatele přímo u vrátek a první ryby spolykají hned u nich, poté chytají další v jezírku. Hnízdící matky obchází ošetřovatel vždy přímo v norách. Na mláďátko se vždy čeká asi 40 dní po snesení vajíček“, vysvětluje Martin Vobruba.

V dnešní době jsou vzácné nebo přímo ohrožené prakticky všechny druhy tučňáků a v zoologických zahradách se úplně běžně nechovají. Nejčastěji chovaným je právě tučňák Humboldtův, kterého má v Evropě asi 120 zahrad. V České republice chovají tučňáky čtyři zoologické zahrady. Ve všech případech se jedná o tučňáka Humboldtova.

autor: kos
Spustit audio