V Podkrušnohorském zooparku začali opět s chovem losů

11. září 2014

Jedovatý tis nebo třeba rohlík z rukou "přejícího" návštěvníka - to stačí na zabití dospělého losa. Přesvědčili se o tom v chomutovském Podkrušnohorském zooparku. Díky novému samci teď ale mohou v chovu losa evropského pokračovat.

Chomutovský zoopark znovu založil chov losů. Tahle majestátní severská zvířata v Chomutově patří k tradičním. Loni tam ale chovný pár uhynul a dlouholetá tradice chovu byla přerušena.

Losi obvykle žijí kolem 20 let, váží kolem 750 kilogramů a dorůstají až do třech metrů délky. Málokdo ví, že jsou výbornými a vytrvalými plavci, kteří dokážou překonat i několik kilometrů vodní plochy!

„Losí pár, který jsme tu měli, loni uhynul. Příčinou byla otrava, pravděpodobně z nevědomosti návštěvníků, kteří losům nabídli tis, který je jedovatý a losi uhynuli,“ vysvětluje Martina Pelcová z chomutovského zooparku.

Už měsíc po tragické události se zooparku podařilo získat dvě losí samice, letos k nim přibyl roční samec Maximus. Pracovníci zooparku proto věří, že odchov losů bude v blízké budoucnosti zdárně pokračovat.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio