V Pohledci na Novoměstsku chybí před školou přechod. A řidiči tam nejezdí zrovna pomalu

28. duben 2017
Zprávy z

V obci Pohledec poblíž Nového Města na Moravě chybí před školou přechod pro chodce. Učitelky už od prvního dne ve škole nabádají děti, aby rušnou silnici přecházely jinde než před samotnou školou. Je tam totiž navíc zatáčka, kde není možné se řádně rozhlédnout. Novoměstská radnice s tím neumí nic udělat.

Chybí přechod, navíc zatáčka. Taková je dopravní situace před školou v Pohledci, kudy děti přicházejí. „Každým rokem, jakmile dítě přijde do první třídy, se všemi hovoříme o tom, kde je bezpečné přecházet. Všechny děti mají pokyny a musí přecházet u kapličky. Chodíme tam s nimi, nacvičujeme to,“ vysvětluje Marie Kučerová, vedoucí učitelka školy.

„Děti jsou nevyzpytatelné, přes veškerou péči, kterou jim po této stránce věnujeme, tak může se stát, že nám právě u školy přeběhne. A neštěstí by mohlo být hotovo. Proto je opravdu potřeba, aby ty kontroly policie probíhaly,“ dodala učitelka.

Městská policie tam měřila

Městská policie z Nového Města loni v Pohledci dvakrát měřila. Poprvé zastavili tři rychle
jedoucí auta, po druhé nikoho. „Těžko říci, co z toho plyne, když nás vidí, tak asi zpomalí,“ přemýšlí velitel strážníků Jiří Hradil.

Poblíž školy je obecní radar, který řidiče informuje o tom, kolik jedou. Vidí na něj i Jana Loubová. „Jezdí, když se dívám na ten radar, tak stovkou normálně projedou. No tak bojím se o děti a hlavně děcka se kolikrát ani kloudně nerozhlédnou a když tam přijede auto,“ dělí se o zkušenosti.

Novoměstská radnice o složité situace v Pohledci ví, jak ale dodává starosta Michal Šmarda (ČSSD), nic se s tím nedá dělat: „Za současné situace s těmi rozhledovými poměry by paradoxně ten přechod pro chodce situaci ještě zhoršil, protože by měli falešný pocit bezpečí na přechodu.“

autoři: mik , Veronika Papoušková
Spustit audio