V polovině dubna budou v Ostravě vyhlášeni první laureáti nové Ceny Jantar

21. březen 2018

V Ostravě vznikla nová výroční kulturní cena Jantar. Organizátorem je deník Ostravan.cz. Ceny za mimořádný přínos udělí v 16 kategoriích v oborech divadlo, klasická i populární hudba, výtvarné umění a literatura. Umělce mohl navrhnout kdokoliv. O nominacích rozhodli porotci. Laureáty pořadatelé vyhlásí na galavečeru 15. dubna.

Ceny Jantar už mají svou znělku a také sošku pro vítěze. Autorkou je Šárka Mikesková.

„Soška je vyrobená z křišťálu a spolupracovala jsem na ní s Ondřejem Strnadlem, sklářem z Valašského Meziříčí. Přivezla jsem tam kovovou formu, do které on nalil sklo, za pomocí kleští vytáhl nahoru a tím dostala tvar komety. A hrot se opatřil malým kouskem jantaru,“ popisuje Šárka Mikesková.

Deník Ostravan.cz, který referuje o kulturním dění v regionu, rozvíjel nápad na krajskou kulturní cenu několik let. „Neznám v republice ceny, které by byly tak rozmáchlé. Jsou tu Thálie, ceny Anděl, Magnesia litera, vždy je to v jednom uměleckém oboru – my jsme se rozhodli pokrýt všechny ty umělecké obory najednou,“ vysvětluje šéfredaktor Aleš Honus, čím se liší od jiných ocenění.

Nominovaných je celkem 48 umělců, souborů či skupin. Rozsahu cen bude odpovídat galavečer v ostravské aule Gong. „Program bude skutečně velmi pestrý – od Chodúra, Farné se Stypkou, po Dřízgovou a balet nebo dětský sbor Permoník,“ říká režisérka galavečera Gabriela Petráková.

Galavečer na rozhlasových vlnách

Samotnému vyhlašování vítězů budou předcházet medailonky nominovaných. Celý program bude živě přenášet Český rozhlas Ostrava.

„Český rozhlas Ostrava se velice rád k celému projektu připojil jako mediální partner. Velikost a společenská významnost akce – tam jsme nepochybovali. Další důvod je určitá výzva – přenášet tříhodinový galavečer na rozhlasové vlny není úplně jednoduchá věc, ale těšíme se na to,“ potvrzuje ředitel ostravského rozhlasu Josef Podstata.

Moravskoslezský kraj podpořil cenu Jantar částkou 450 tisíc korun. „Jsem moc rád, že konečně i náš kraj se dočkal ocenění v kulturní oblasti,“ doplňuje náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

O vítězích rozhodne osm odborných porot.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio