V Polsku se daří losům. Ne všichni jsou z toho nadšení

Los evropský je vzácností. V sousedním Polsku se jich kdysi proháněla mnohatisícová stáda u hranic s pobaltskými republikami. Pak byli losi prakticky vyhubení. Teď to vypadá, že by se mohli vrátit a hned to vyvolalo obavy místních zemědělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O těchto zvířatech psal už Julius Caesar

O těchto zvířatech psal už Julius Caesar | Foto: Robert Mikoláš

Není to moc, ale přece. V Polsku žilo evropských losů ještě před dvěma lety něco přes dva tisíce. Od té doby se jejich počet ve volné přírodě víc než zdvojnásobil. Vypovídají o tom aspoň čísla ministerstva pro životní prostředí.

Ne všem se to líbí. Podle názoru zemědělců v lesích a na polích bude víc zvířat, která budou dělat větší škody, a proti tomu je třeba zakročit, nejlépe s puškou v ruce.

Jako by nestačili přemnožení divočáci, které by farmáři nejraději totálně vyhladili. Polské losy podle všeho čeká podobná agrese ze strany venkovských lovců.

A teď je na vládních úřednících z Varšavy, jestli se losi udrží i v téhle části Evropy, nebo jestli padnou za oběť polským střelcům.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme