V Porýní-Falci začal fungovat první lokální DAB+ multiplex

14. září 2017

V současné době funguje digitální síť na kanálu 12A a využívá stowattový vysílač Bretzenheim s možností navýšení na půl kilowattu.

Nabídku digitálních rozhlasových sítí v německé spolkové zemi Porýní-Falc doplnil nový multiplex „DAB+ Bretzenheim“. Jde o vůbec první lokální síť v tomto regionu. Primárně je určena pro šíření křesťanské rozhlasové stanice Studio Nahe, další programová pozice je vyhrazena stanici se stejným názvem jako samotná digitální síť. Díky prakticky nulové obsazenosti multiplexu jsou oba okruhy šířeny s vysokým datovým tokem 128 kbps.

V současné době funguje DAB+ multiplex na kanálu 12A a využívá stowattový vysílač Bretzenheim s možností navýšení na půl kilowattu. Digitální síť je v provozu od začátku minulého měsíce, konkrétně od 5. srpna. Doposud bylo možné ve spolkové zemi Porýní-Falc naladit pouze dva digitální multiplexy – celoplošný balík programů operátora Media Broadcast na tradičním kanálu 5C a veřejnoprávní SWR na kanálu 11A. V budoucnu by se v nové rozhlasové síti mohli objevit i další malí nízkonákladoví vysílatelé.

autor: lukpo
Spustit audio