V pozadí Steauy stojí kontroverzní podnikatel. V Rumunsku ho lidé milují i nenávidí

Po domácí remíze 1:1 vede cesta do play-off Ligy mistrů přes Bukurešť. Fotbalisti Sparty tam dnes večer potřebují zvládnout odvetu proti Steaue - nejpopulárnějšímu rumunskému klubu, který je už víc než desetiletí hračkou výstředního milionáře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Steauy Bukurešť

Stadion Steauy Bukurešť | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Seděl v Evropském parlamentu, ale nedávno taky ve vězení. A tak je to u Gigiho Becaliho se vším. Zbožný muž i hrubián a korupčník. Pro jedny lidumil, pro druhé mafián. Buď ho obdivujete, nebo nesnášíte, platí tady v Rumunsku.

Před lety dokonce kandidoval na prezidenta země, a tak ho tu zná opravdu každý, ale ne všichni o něm chtějí veřejně mluvit - jako to pro Český rozhlas udělal Adrian Costeiu z televize ProTV.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koupil Steauu Bukurešť a tím si získal spoustu Rumunů, protože tenhle klub má po celé zemi pět milionů fanoušků, říká o majiteli Steauy rumunský novinář

„Koupil Steauu Bukurešť a tím si získal spoustu Rumunů, protože tenhle klub má po celé zemi pět milionů fanoušků. Začínal jako pasák ovcí a teď je z něj boháč,“ říká rumunský novinář.

„Rád se kontroverzně projevuje, často mění názory a nerad vidí ve svém týmu hráče tmavé pleti nebo ty, co nejsou pravoslavní. Teď s tím má problémy třeba Alžířan Hamrún. Ale lidi se s ním chodí fotit a tleskají mu,“ dodává.

Tady v Bukurešti si tenhle vysloužilý pasáček ovcí postavil palác. Hned podle zlaté brány poznáte, že na svém domově opravdu nešetřil. Ale nezavírá se v něm před světem, chodí za ním chudí a nemocní a Becali jim prý často otevře dlaň, takže jeho zbožnost není jen póza.

Steaua byla pro české kluby vždycky nepříjemná, říká před odvetou kouč Sparty Ščasný

Číst článek

Rumunské ortodoxní církvi věnoval nejméně dva miliony dolarů a ta týden po jeho uvěznění uspořádala mši přímo za mřížemi. I Sparta už furiantství majitele Steauy pocítila. Po remíze 1:1 na Letné Becali lehce rasistickou formou pronesl, že až jeho klub Spartu vyřadí, možná z Prahy přivede záložníka Tiemoka Konatého.

„Asi se mu Konaté líbil, což je dobře. Ale pokud chce někdo kupovat, musí i někdo prodávat,“ vzkazuje Becalimu před dnešní odvetou o miliony a o postup do posledního předkola Ligy mistrů kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

Utkání začne čtvrt hodiny před osmou českého času a my vám ho nabídneme celé v přímém přenosu. Snad po něm neuvidíme majitele Steauy křepčit na střeše jeho luxusního auta - právě tak totiž Gigi Becali rád slaví fotbalová vítězství.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme