V Prachaticích opravili lázeňskou promenádu

13. listopad 2017

Desetiletí chátraly nad Prachaticemi opěrné zdi promenády na Lázních svaté Markéty. Město a společnost Městské lesy se pustily do oprav a stihly je ještě do příchodu zimy.

„Nám přišlo líto, že taková krásná kamenná stavba potom už i ohrožovala bezpečnost návštěvníků lesa, tak jsme se rozhodli ji obnovit,“ řekl jednatel Městských lesů Prachatice František Štěrba.

Starosta města Martin Malý ho pochválil za záchranu promenády i za to, že na rekonstrukci kamenných prvků sehnal stoprocentní dotaci.

Na promenádě pracovala firma, jejímž jednatelem je Vlastimil Kokeš. „Práce samotná byla rutina, ale bylo to hůř přístupné. Je tam klenba podle původních dochovaných podkladů, jedná se de facto o rekonstrukci původních tvarů. Oprava trvala půl roku,“ popsal.

Na Lázních svaté Markéty bydlí od 70. let Pavel Větrovec. „Už to bylo ve velice špatném stavu. Kameny byly rozebrané, občas jsem tu přistihl i hledače pokladů, protože tady za války byl wehrmacht. Tu rekonstrukci si to určitě zasloužilo,“ komentoval.

Myslí si, že promenáda bude využívaná. „Dost často se tady projížděli cyklisté, věřím, že sem budou chodit lidé i v zimě, je to poměrně po vrstevnici, takže celkem nenáročná trasa. Moje manželka je běžkařka, možná ji taky několikrát projede,“ dodal.

Jeho manželka je za obnovu místa ráda. „Pro mě jako rodačku z Prachatic je tohle místo nesmírně známé. V mých nejmladších letech tu byl nádherný výhled, ale teď ho zakrývá les. Když svítí sluníčko, je tu opravdu nádherně,“ vyprávěla.

Promenáda na Lázních svaté Markéty nad Prachaticemi navazuje na zážitkovou trasu. Návštěvníky zavede až do areálu lesních her.

autor: Václav Malina
Spustit audio