V Praskolesích u Telče stojí lípa, která pamatuje Přemyslovce

17. srpen 2015
Česko – země neznámá

Až pojedete do pohádkové Telče, zastavte se u stromu, který zde byl zasazen ve 12. nebo 13. století. Lípa v nedalekých Praskolesích pamatuje Přemyslovce, Karla IV. i Jana Žižku, podle odhadů totiž stojí na návsi nejméně 800 let. A v případě deště se do ní můžete schovat i s celou rodinou.

Přesný věk památného stromu už nedokážou zjistit ani odborníci, protože lípa není uvnitř úplná a nedají se tím pádem spočítat letokruhy. Na ceduli uvnitř lípy se uvádí, že stojí už 800 let, podle místního starosty Miroslava Požára to bude ještě víc: „Místní pamětníci, se kterými jsem před lety mluvil, a kteří umírali v 90 letech, mi říkali, že se už oni učili ve škole, že je lípa stará 800 let. Takže já už uvádím stáří 800-900 let.“

Skrýš před deštěm

Strom je dutý a vejde se do něj kolem 12 až 20 lidí. Můžete to vyzkoušet. Návštěvníci se pravidelně škvírou protahují, aby prozkoumali majestátní strom i zevnitř. Uvnitř je schovaná malá zvonička, která zde už také stojí věky. „Zvonička byla uvnitř už od devatenáctého století. V době normalizace ji odstranili, byly obavy, aby neuškodila statice stromu. Před lety ji zase dovnitř stromu vrátili,“ vypráví starosta Miroslav Požár.

Štěrbina, kterou se dá pohodlně projít dovnitř stromu

Ve zvoničce chybí zvon

Zvon byste ale ve zvoničce sháněli marně. Býval tam, ale zlodějská ruka dokázala to, co ani rekviziční komisaři ve válce nesvedli. „ Ve válce se oficiální zvon schoval, pak se navrátil, ale v minulých letech se ztratil,“ vysvětluje starosta. Nový se tam v blízké době neobjeví. „Bylo to i nebezpečné pro návštěvníky, protože každý, kdo přišel, by zvonil. Několikrát za den by to rozechvělo celý strom a nejspíš by mu to moc nesvědčilo,“ vysvětluje důvody Miroslav Požár, starosta Mrákotína, pod který maličké Praskolesy patří.

Štěstí nebo tajemná síla?

Realista by řekl, že strom má štěstí. Spiritualista, že to bude tajemná síla, která drží nad stromem ochrannou ruku. Když totiž v roce 2013 přišla do Praskoles obrovská vichřice, skácela jen pár metrů od památné lípy dva stromy a třetí polámala. Té nejstarší ale upadla jen jediná malá větvička.

Mladší ze dvou památných lip zpustošila vichřice v roce 2013
autor: Petra Emmerová
Spustit audio