V Praze se otevřelo muzeum Steva Jobse. Vystavuje 472 výrobků a dokumentů

V centru Prahy se otevřelo Apple Museum. Návštěvníci najdou v muzeu, které se nastěhovalo do těsné blízkosti Karlova mostu, první osobní počítač, první digitální hudební přehrávač, první tablet nebo první chytrý telefon této značky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple Museum v Praze, Apple-2

Apple Museum v Praze, Apple-2 | Foto: Filip Jandourek

Vlastníci muzea označují expozici za největší soukromou kolekci počítačů firmy Apple z let 1976 až 2012. Jestli neexistuje v soukromých rukách další, ještě větší sbírka, se dá ale jen těžko ověřit.

Podstatnou část předmětů získali vlastníci muzea ze Spojených států. V přízemí muzea je jakási svatyně pro milovníky Steva Jobse. Ve velké vitríně je vystavený první Apple z roku 1976, fotografie Jobse ze střední školy nebo jeho osobní věci - jako džíny, černý rolák a kulaté brýle bez obrouček, které míval na sobě při představování nových produktů.

V prvním patře pak mohou návštěvníci skrze výrobky odhalovat nejen historii firmy, ale i způsob, jakým Steve Jobs přemýšlel.

„To je opravdu nejslavnější osobní počítač, který zřejmě zná už většina lidí. Myšlenka Steva Jobse byla, aby uživatel mohl rozbalit krabici, vytáhnout počítač a mohl s ním začít okamžitě fungovat. Byl prvním revolučním počítačem, měl už, jak dnes běžně známe, rozhraní s okny – uživatelsky přívětivé rozhraní. Také u tohoto počítače byla poprvé nabídnuta jako periferie k ovládání myš,“ upřesňuje architekt Lukáš Hrudička.

Apple Museum v Praze, Apple-1 | Foto: Filip Jandourek

Celkem je v muzeu 472 výrobků a dobových dokumentů. Díky své poloze ale bude zřejmě lákat kromě skalních milovníků této americké firmy hlavně turisty. Ostatně na stěnách jsou citáty o Jobsovi pouze v angličtině. A tento jazyk je využívaný i v dalších částech expozice. Organizátoři ale nabízejí možnost průvodce v devíti světových jazycích, samozřejmě i v češtině.

Apple Museum je otevřené od deseti hodin do dvaadvaceti. Muzeum ale připravuje i virtuální prohlídky po síti.

Apple Museum v Praze, Apple-2 | Foto: Filip Jandourek

ČRo, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme