V Příchovicích mají knihovnu pod širým nebem

1. srpen 2017

Dojet do středu Jizerských hor na kole nebo tam dojít pěšky, vytáhnout si ze skříňky karimatku, z dřevěné poličky knihu a začíst se na sluneční louce. Tak přesně tohle můžete udělat.

V Příchovicích v Jizerských horách totiž postavili knihovnu uprostřed lesoparku na sluneční louce, kousek nad majákem Járy Cimrmana. Je to malý dřevěný domek se třemi okny, za každým oknem jsou police, nad nimi je šindelová střecha. Knihovna se zatím postupně plní.

První knihy do ní dovezl tamní nadšenec Karel Mařatka se svojí paní, který věnoval do příchovické přírodní bibliotéky dobrodružnou literaturu a pohádky nebo leporela pro nejmenší.

Tamní nadšenci přišli už před několika lety s nápadem udělat ze zapomenutého a zanedbaného místa lesopark, kde by se dalo odpočívat, kde by byly přírodní průlezky pro děti, stromy, tráva, lavičky nebo houpačky. To se v Příchovicích podařilo. Jedním z nadšenců, který okolí Kořenova a Příchovic zvelebuje, je Vlastimil Plecháč.

Pokud má někdo doma knížku, kterou už nechce nebo by ji rád poslal po přečtení dál, může ji vzít s sebou na výlet do Příchovic a umístit ji v dřevěné knihovničce. Na oplátku si může jinou knihu odnést.

Podobné knihovny jsou například na náměstí v Brně, v Praze anebo v Liberci na Králově Háji a u střední gastronomické školy.

autor: sas
Spustit audio