V příštím roce začne stavba hospice v Nejdku

24. prosinec 2015

Karlovarský kraj začne v příštím roce se stavbou hospicového oddělení zařízení Rehos v Nejdku. To zatím poskytuje hospicovou péči jen v omezené míře na 12 lůžkách. Nová přístavba by měla kapacitu hospice zdvojnásobit, bude v něm i zázemí pro další služby léčebny.

„Náklady by se měly pohybovat okolo 70 milionů korun. Nyní bude zadán projekt, který bude stát 1,5 milionu korun a který by měl být hotov maximálně do konce května. Pak by se mohlo začít stavět," říká hejtman Martin Havel.

Kapacita 24 lůžek by měla být dostatečná pro Karlovarsko i část Sokolovska. Protože kraj nemá na Sokolovsku a Chebsku zařízení podobného typu, bude tam jednat se soukromými investory, kteří mají zájem do hospicového zařízení investovat.

V Karlovarském kraji plnohodnotný kamenný hospic zatím není, Rehos je v podstatě léčebna dlouhodobě nemocných, která v omezené míře poskytuje i služby hospice. Péče o nevyléčitelně nemocné pacienty je v kraji částečně zajišťována také formou mobilní hospicové péče. Hospicové oddělení v Nejdku by mělo být dokončeno a začít sloužit zhruba v polovině roku 2017.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio