V prosinci 2018 odstartuje první stanice na světě v rozlišení 8K, spustí ji Japonci

18. říjen 2017

Veřejnoprávní televize NHK taktéž potvrdila, že pokračuje na posilování pozice vysílání v rozlišení 4K, kdy plánuje divákům nabídnout až osmnáct hodin programu denně.

V prosinci příštího roku odstartuje vůbec první televizní kanál na světě, který bude vysílat v rozlišení 7680x4320 pixelů, tedy formátu 8K označovaném též jako Super Hi-Vision. Japonský veřejnoprávní vysílatel NHK to oznámil na probíhajícím veletrhu MIPCOM v Cannes. Informaci přinesla řada zahraničních webů, obsáhlý report pak zejména portál LightReading. Nový satelitní kanál bude spuštěn po dvou a půl letech úspěšného testování tohoto formátu.

NHK taktéž potvrdila, že pokračuje na posilování pozice vysílání v rozlišení 4K, kdy plánuje divákům nabídnout až osmnáct hodin programu denně. Nový 8K kanál by mě v první fázi vysílat dvanáct hodin denně. NHK aktuálně silně investuje do kontentu v Ultra HD rozlišení a formátu Super Hi-Vision, aby mohla divákům nabídnout divákům maximální možný zážitek. Pro představu, 8K rozlišení přináší šestnáctkrát vyšší rozlišení, než je Full HD formát 1080p. Divákům chce vysílatel nabídnout v této kvalitě olympijské hry nebo hudební koncerty.

Nová televize, která bude prvním kanálem s 8K rozlišením na světě, bude vysílat také obsah, jenž nabízely první 4K stanice – záběry s divoké přírody, pohledy na světové metropole nebo baletní představení. Půjde o obsah, který nebude vzdálený obsahově vysílání například ve formátu HD, nicméně vzhledem k jeho zaměření ho nebude možné považovat za mainstreamový. Nedá se předpokládat, že Super Hi-Vision najde uplatnění v domácnostech. Půjde spíše o velkoplošné projekce. Japonská NHK se jako světový lídr nových technologií profiluje již řadu let.

autor: lukpo
Spustit audio