V Račicích finišují přípravy na srpnový šampionát v rychlostní kanoistice

3. srpen 2017

Nová loděnice na břehu Labe ve Štětí na Litoměřicku je stavěná tak, aby odolala stoleté vodě. Tu původní zasáhly povodně hned několikrát. Nová stavba za 60 milionů korun je proto koncipovaná tak, aby ji voda ublížila co nejméně. Premiéru bude mít při Mistrovství světa v rychlostní kanoistice, které začne 23. srpna.

Sportovci se těší na to, že nové zázemí bude pro rozvoj sportu a další úspěchy velkým přínosem.

„Vznikne tady zázemí jak pro veslařský klub – jak pro mládež, tak pro děti, tak i pro reprezentanty veslaře a kanoisty, kteří sem, na kanál do Račic, přijedou,“ pochvaloval si před časem olympionik, veslař a skifař Václav Chalupa.

Unikátní veslařský bazén zatím není dodělaný. „To, co je na něm jedinečné, co u nás ani v okolních zemích není, je vidět na začátku bazénu. V každé jeho půlce jsou tři otvory, z nichž každý má téměř metr. V nich budou usazeny motory, které budou pohybovat vodou v bazénu tak, aby rychlost vody v bazénu byla podobná, jako když ten veslař jede na řece,“ vysvětlil ředitel Labe arény Michal Kurfirst.

Loděnice by měla být, s výjimkou veslařského bazénu, dokončena do 18. srpna, kdy by se měla předávat. Samotné mistrovství světa v rychlostní kanoistice začne 23. srpna a bude pokračovat až do 27. srpna.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio