V Řevnicích hrají školáci na bubny, zbavují se tím napětí a učí spolupráci

Základní škola Řevnice začala používat při vyučování originální pomůcky - bubny zvané drumbeny. Děti se na nich učí nejen vnímat rytmus, ale taky spolupracovat a naslouchat ostatním. Zároveň si vybíjejí agresivitu a napětí. Nástroje jsou tak oblíbené, že na ně žáci hrají i o přestávce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V řevnické základní škole začali jako výukovou pomůcku používat drumbeny

V řevnické základní škole začali jako výukovou pomůcku používat drumbeny | Foto: Kateřina Havránková

Patnáct bubnů, vyrobených českou firmou z pevného papíru, koupila základní škola v Řevnicích díky grantu. A mají ohromný úspěch, říká učitelka Andrea Venclíková.

„Děti to hrozně baví, protože u toho vlastně zapojí všechno – zpěv, pohyb. Do jakékoliv písničky, lidovky i moderní, hrozně rádi zapojují pohyb,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Základní škola v Řevnicích zkouší nové metody výuky, do hodin tělocviku i výtvarné a hudební výchovy zahrnuje tak zvané drumbeny

„Často se zapojí i děti, které v běžných hodinách nejsou tolik aktivní. Zapojí se všechny děti a projeví samy sebe,“ dodává Venclíková.

Děti bubny využívají nejen při hudební výchově, ale taky při tělocviku nebo výtvarce, říká asistentka pedagoga Lenka Dvořáková, která prošla speciálním školením na hraní s bubny.

„Agrese může být v dětech třeba z toho, že pořád sedí a musí se soustředit nad knížkou, v tu chvíli buben pomůže k uvolnění této energie. Spolupráce je na tom hodně důležitá, děti si uvědomí jeden druhého, spolu dávají dohromady rytmus. Je to určitě relax,“ vysvětluje Dvořáková.

O nástroje se třídy na prvním stupni dělí, děti si ale bubny pomalovaly barvami a pastelkami tak, jak samy navrhly. Po několika lekcích se už sehrávají a nacvičují různé rytmy.

Anna Maňourová, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme