V Říčanech chtějí vážit kamiony. Nadměrná doprava trápí i další středočeské obce

8. září 2017

Některé středočeské obce a města se chtějí bránit proti narůstající kamionové dopravě. Například v Říčanech k tomu chtějí využít speciální váhy, které zjistí, jestli kamiony nejezdí přes město přetížené.

Po kamionech a nákladních autech zůstávají popraskané zdi, poničené silnice, lidem vadí hluk a prach. Spousta kamionů nebo nákladních aut ale je místních a dodávají zboží do okolí - typicky třeba vozy z betonárky nebo ty, které vezou naložené dřevo. U těch chce říčanská radnice aspoň hlídat, jestli nejezdí přetížené. Váhy každé auto zaměří, zaregistrují jeho poznávací značku a zváží. Při porušení limitů řidičům hrozí pokuty.

Naostro by měly váhy začít fungovat od listopadu. A příští rok chce město instalovat váhy ještě jedny. Také u Mladé Boleslavi vede podél dálnice silnice I. třídy A po ní jezdí místní dopravci, aby ušetřili. Magistrát proto zvažuje, že tam dá zákazové značky, ale je možné, že to nepomůže, protože zásobovací auta vždycky dostanou na průjezd výjimku.

Zákaz vjezdu kamionů do města začala zvažovat i Praha. Okolním obcím, kudy by těžká auta potom jezdila, se to nelíbí. Podle odhadů by mohly kamiony jezdit třeba přes Jirny. Že je tam doprava „dobrodružná“ už teď, potvrdil i místní obyvatel Jiří Janek. „To je totální kolaps, když se tu třeba ráno potkají auta s autobusem, prostě neprojede nikdo,“ popsal své zkušenosti.

Proti zákazu vjezdu kamionů do Prahy protestuje právě kvůli možným dopadům na obce v okolí i středočeské hejtmanství.

autor: kne
Spustit audio