V roce 2034 by lidé mohli chodit po Marsu, naznačuje mladý český vědec

14. srpen 2017

Snímek Marťan je jeden z nejrealističtějších sci-fi filmů, říká v rozhovoru s Lucií Výbornou talentovaný mladý český vědec Jan Lukačevič. A ví, o čem mluví. Mimo jiné je součástí týmu, co připravil součástku, která se už za pár let na Mars vypraví.

Hollywoodský hit Marťan s Mattem Damonem v hlavní roli se okamžitě po svém uvedení v roce 2015 stal jedním z nejoceňovanějších sci-fi snímků všech dob. Minimálně u vědecké komunity. „Přestože v něm najdeme některé motivy, které pouze slouží ději, jde o vcelku realistický obrázek,” říká Jan Lukačevič.

Film jeho tvůrci situovali do roku 2034. A jak říká mladý český vědec, v tu dobu už by měl člověk skutečně kráčet po povrchu Marsu. „V roce 2034 už by měli být na Marsu lidé. Alespoň tak to plánuje americká NASA,” naznačuje.

Už v roce 2028 by měla Mars začít sledovat orbitální stanice, a půjde-li vše dobře, bude v tom hrát roli i práce Jana Lukačeviče. „Na základě toho, co naměříme nyní, se bude upravovat technika vysílaná směrem k Marsu,” shrnuje v rozhovoru s Lucí Výbornou.

ExoMars2020: pozorování blesků na Marsu

Ovšem pokud jde o vesmírné plány, na nichž se Jan Lukačevič podílí, není to všechno. V raketě, která by měla opustit Zemi už za dva roky v rámci mise ExoMars 2020, odletí i jedno důležité zařízení. Na jeho vzniku pracuje i mladý český vědec.

„Jde o modul, který má několik cílů: měření vlastností zbytkového elektromagnetického pole i detekci blesků na Marsu, které mohou vznikat v prachových bouřích,” popisuje. „Zařízení koncipujeme na dálkovou detekci, proto se nebojíme, že by ho na Marsu mohlo něco zničit,” usmívá se.

Jak složité je dopravit podobné zařízení na Mars? Kde a jak se na Zemi dá simulovat atmosféra Marsu? A jak moc vědce dokáže inspirovat sama příroda? I na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte ve videu přímo v tomto rozhovoru.

autor: als
Spustit audio