V Rusku vznikne první továrna na výrobu mercedesů. Daimler zainvestuje 250 milionů eur

Německý koncern Daimler postaví svou první továrnu na výrobu osobních aut v Rusku. Nový závod nedaleko Moskvy by měl zahájit výrobu v roce 2019, uvedla v úterý firma. Do projektu investuje přes 250 milionů eur, tedy asi 6,8 miliardy korun. Podle agentury Reuters jde o první novou investici, jakou kdy velká západní automobilka učinila v Rusku od zavedení protiruských sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mercedes Benz

Mercedes Benz | Zdroj: Reuters

Továrna bude vyrábět automobily Mercedes-Benz a zaměstná zhruba 1000 lidí. Podle ruského ministerstva obchodu a průmyslu bude produkce závodu přesahovat 20 000 vozů ročně.

Investice přichází v době, kdy ruský automobilový trh začíná po prudkém útlumu vykazovat známky oživení. „Rusko má pro Mercedes-Benz strategický význam a je atraktivním růstovým trhem," uvedl člen vedení divize Mercedes-Benz Markus Schäfer.

V uplynulých letech se ruský automobilový trh stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou dolehly nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Loni prodej aut v Rusku klesl o 11 procent na 1,42 milionu. Tempo propadu ale výrazně zpomalilo z předloňských 36 procent.

Podnikatelské sdružení AEB předpokládá, že letos už se prodej zvýší, a to o čtyři procenta na 1,48 milionu vozů. Ruský automobilový trh ale i tak zůstane hluboko pod rekordní úrovní z roku 2012, kdy prodej dosáhl téměř tří milionů aut. V té době se očekávalo, že Rusko brzy vystřídá Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě.

Tyto vyhlídky však zhatily nízké ceny ropy a západní sankce, které vedly k prudkému poklesu ruské ekonomiky. Sankce sice nezakázaly investice v automobilovém sektoru, vedly ale k mnohem opatrnějšímu přístupu investorů k Rusku. Před dvěma lety se z Ruska stáhla největší americká automobilka General Motors.

Daimler už v Rusku vyrábí nákladní auta ve spolupráci s tamní automobilkou Kamaz. Rozhodnutí vybudovat v Rusku továrnu na osobní automobily podle ruského ministerstva obchodu a průmyslu ukazuje, že světové automobilky mají v ruský trh důvěru.

„Je to známka zjevné atraktivity, kterou ruský automobilový průmysl pro investory představuje," uvedlo ministerstvo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme