V tachovském muzeu mají novou výstavu s názvem To koukáte Tachováci, jaký tady žijou ptáci

6. listopad 2016

Žít ve městě, znamená neslyšet krutihlava, šoupálka, moudivláčka nebo střízlíka. Zpěv ptáků často přehluší hluk z aut a další ruchy. Málokdo pak přemýšlí, kolik je ve městě opeřenců. V Tachově to tak nenechali. Nadšený zoolog proto připravil v tamním muzeu výstavu s lákavým názvem - To koukáte Tachováci, jaký tady žijou ptáci. Mapuje výskyt více než 50 druhů ptáků, kteří žijí na území Tachova.

„U každého vystaveného druhu prezentujeme mapu, na které jsou body, kde ti ptáci byli nalezeni. Takže si každý návštěvník může prohlédnout, jestli daný pták nežije například v jejich ulici,“ řekl autor výstavy Pavel Řepa.

Podrobné zkoumání probíhalo poslední tři roky, ale informace o ptácích sbírají ornitologové a Pavel Řepa přibližně už od roku 1975.

Ptačí svět tachovští ornitologové zkoumají již 40 let

„Nejhojněji se vyskytujícími městskými druhy ve střední Evropě je vrabec domácí a kos černý. Najdeme zde i rorýse obecného, který postupně změnil své hnízdiště z rozpadlých střech kostelů do větracích otvorů panelových domů. Nebo straka, která opustila zemědělskou krajinu a teď sídlí ve městech. Lidé ji nemají rádi, protože vykrádá hnízda menších pěvců, navíc je velká, nápadná a hlučná a dojem, že je jí všude plno jen roste,“ doplnil Pavel Řepa.

Výstava v tachovském muzeu potrvá až do konce letošního roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio