V Teplicích přibylo 10 nových „Kamenů zmizelých“. Připomínají místa, kde žily oběti holokaustu

5. září 2017

Teplice si prostřednictvím takzvaných „Kamenů zmizelých“ připomínají místa, kde žili Židé, kteří se stali oběťmi holokaustu. Deset nových pamětních destiček na chodníku v ulicích Karla Čapka a U Hadích lázní odhalili zástupci Židovské obce, města a také izraelský velvyslanec Daniel Meron. Slavnostní okamžik provázely modlitby za zesnulé.

Modlitby přednesl duchovní teplické židovské obce Tomáš Pulc. V ulici Karla Čapka žila rodina Ledererů.

„Nedělal se rozdíl, jestli to byl Žid, Němec, nebo Čech. Ani nápad o tom, že by tam byla nějaká nenávist,“ zavzpomínal dnes 87letý František Lederer.

V rodné vile byla rodina do jeho osmi let – v září 1938 se musela odstěhovat do Prahy. „Tam jsme pak bydleli tři roky, než jsme museli odjet do Lodže, do Polska – do ghetta. Já jsem se pak vrátil do Čech a hledal jsem 75 příbuzných. Vrátila se jen moje teta a dva bratranci.“

Sám František Lederer přežil internaci v koncentračním táboře Osvětim. Jeho rodiče, Richard a Ella, zemřeli v lodžském ghettu a dnes je připomínají destičky v chodníku před rodným domem.

František Lederer (sedící) přežil Osvětim a připomínku svých rodičů u rodné vily v podobě tzv. kamenů zmizelých přivítal

Za svých osm předků se u domu v ulici U Hadích lázní modlil David Kraus. Jeho otec je Tomáš Kraus, tajemník Federace Židovských obcí v České republice.

„Moje maminka, když se podíváte na fotografii té rodiny, vidíte tam devět lidí, a ona byla jediná, která přežila holokaust,“ řekl k rodině Flusserových Tomáš Kraus.

S úctou se slavnostní chvíle zúčastnil izraelský velvyslanec Daniel Meron: „Toto město mělo před válkou jednu z největších komunit v Čechách. Byla to velká židovská obec a velmi aktivní. To zmizelo před 75 lety. Tyto kameny slouží k připomínce židovské komunity a jejího života před válkou. Je to připomínka pro nás pro všechny, a je to také připomínka těch 90 tisíc židovských spoluobčanů z této země, kteří byli zavražděni nacisty. Je to pro nás i memento, že musíme vždy, i dnes, bojovat proti jakýmkoli projevům antisemitismu a rasismu.“

Nutnost připomínat si tragické historické události zmínil primátor Teplic Jaroslav Kubera z ODS: „Ono to vypadá, že tato připomínka je relativně bezvýznamná, ale ona je právě významná, protože ten, kdo si tu minulost nepřipomíná, tomu se může vrátit.“

V Teplicích místní oběti holokaustu připomíná celkem 24 kamenů v chodnících. Podle předsedy místní Židovské obce Oldřicha Látala jich brzy přibude dalších dvacet.

autor: hau
Spustit audio