V Třinci léčí pacienty uměním. V parku místní nemocnice stojí 71 soch a plastik

21. duben 2017
Česko – země neznámá

Lékař léčí, příroda uzdravuje. A zdravotnímu stavu v Třinci pomáhá také umění. Tamní park nemocnice na Sosně je totiž plný soch a fantazii burcujících plastik. Všechny vznikly právě zde a právě pro tuto nemocnici. V parku o rozloze 8,5 hektarů jich napočítáte rovných 71.

Poprvé se umělci z Čech, Slovenska a Polska sjeli do Třince v roce 2000 na pozvání tehdejšího ředitele Nemocnice Třinec Jana Ference. Po tři týdny se sochaři i malíři zabydleli v prostorách nemocnice a jejího parku a před zraky zvědavých pacientů a návštěvníků tvořili svá díla. Obrazy vyzdobily chodby nemocnice, sochy a plastiky se natrvalo zabydlely v parku. A tak to šlo až do roku 2009, kdy se nemocnice rozhodla ukončit Třinecké dny umění 10. jubilejním ročníkem.

Kov, kámen i dřevo

Procházka nemocničním parkem je pohlazením na duši a zároveň objevnou výpravou, protože konejší duši sytou zelení a burcuje fantazii plastikami. Vzhledem k jejich počtu zabere prohlídka nějakou tu chvíli. Zejména pokud chcete odhadnout, co dané umělecké dílo znázorňuje.

Nemocnice Třinec. Park se nachází za samotnou budovou

Někteří umělci se nechali inspirovat samotným nemocničním prostředím, a tak narazíte na kamenné srdce, lůno ženy i těhotnou matku. Děti rozveselí železná, vesele nabarvená kovová rodina, která připomíná prolézačku, nebo poťouchlý kamenný trpaslík. Park hojně využívají pacienti nemocnice a jejich návštěvy. Je ale volně přístupný i pro případné zájemce o umění pod širým nebem.

Spustit audio