V Třinci vystavuje výtvarník Josef Novický. Autor spjatý s městem už oslavil devadesátku

15. září 2017

Na třinecké radnici začala výstava Josefa Novického. Devadesátiletý umělec nechyběl na včerejší vernisáži. Náměty pro své obrazy hledal hlavně v okolní beskydské krajině, ve které žije. Radnice ho před časem ocenila i za dlouhodobý přínos pro město v oblasti výtvarného umění.

Josef Novický tvoří už 70 let, nová výstava ukazuje průřez jeho tvorbou. Proslul jako malíř beskydské krajiny. „Nemusím chodit nijak daleko, mám to za humny. Pohled na Javorový, Ostrý. Ta silueta je nezaměnitelná a to mě baví,“ říká autor.

V pozdějších letech pak do jeho tvorby zasáhly figurální náměty a také abstrakce. I obrazy s těmito náměty jsou na nové výstavě k vidění.

„Samozřejmě, že každý současný malíř chce být současný i tvorbou. A ta abstrakce to umožňuje. Nejdříve si to kreslím realisticky a pak se to zjednodušuje a zjednodušuje, až z toho vznikne abstrahovaný obraz, který už má úplně jinou polohu,“ vysvětluje Novický.

Na chodbě třinecké radnice je celkem 30 vybraných obrazů, různých technik a s různými náměty. „Ty krajinky, to ho vždycky fascinovalo. Rozkvetlá louka, lesy, hory, dřevěné domky. Je tam i gutský kostelík, který teď vyhořel. Takže je to už vlastně i historický záznam,“ upozorňuje na jeden z obrazů Ivana Zučková, výtvarníkova dcera.

Obrazy josefa Novického jsou v mnoha veřejných budovách, třeba v nemocnici Podlesí nebo krevním centru Ostravě. Mnoho obrazů má rozpracovaných, jeho tvorbu ale poslední dobou omezují zdravotní problémy.

Mezi vystavenými obrazy Josefa Novického je i kostel v Gutech, který v srpnu shořel

„Teď zrovna tak tvořit nemůžu, protože špatně vidím. Ale takové ty kresby a tvrdší malby ještě svedu. To ještě sem tam udělám. Pořád se dá něco dělat i z toho výtvarného světa,“ dodává výtvarník.

Na vernisáži zahrály pravnučky Josefa Novického. Lidé si jeho obrazy mohou prohlédnout, třeba když půjdou na úřad něco vyřizovat. Jsou ve třetím patře.

autor: iha
Spustit audio