V Tróji se zřítila lávka pro pěší, 4 zranění

2. prosinec 2017

Pěší lávka u Trojského zámku v Praze se v sobotu kolem 13.30 zřítila do Vltavy. Část trosek dopadla na tamní cyklostezku. Na místě zasahoval i vrtulník s termovizí. Čtyři lidé utrpěli zranění - dva těžká, dva lehká. Technická správa komunikací už v roce 2011 upozorňovala, že stav lávky je velmi špatný a odhadovala její životnost na pět až sedm let.

Neštěstí si vyžádalo celkem čtyři zraněné: tři muži a ženu. Šedesátiletý muž je v umělém spánku a stejně jako o tři roky starší žena má mnohočetná poranění. Třiačtyřicetiletý muž utrpěl pohmoždění zad a čtyřiatřicetiletý muž si poranil zápěstí a nohu.

Spadlá lávka v Tróji

„Na místo jsme vyslali tři záchranářské posádky, inspektora i lékařskou posádku. Všichni zranění byli při vědomí,“ uvedla pro Český rozhlas mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Zranění už byli při příjezdů hasičů na břehu Vltavy. „Naštěstí to nebylo v letním období, kdy je tady hodně lidí,“ uvedl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

„Lávka je zlomená na několik kusů, část leží v řece a část na cyklostezce. Nebezpečně nakloněné jsou pak pilíře, na kterých stojí zbytky lávky. Celé okolí je uzavřené,“ hlásí z místa reportérka Českého rozhlasu Evelyna Kulíšková.

Okolo zřícené lávky přihlížejí lidé akci policistů, hasičů a záchranářů. „Některé přihlížející prý přilákala velká rána, jak mi popsala žena, která prý bydlí nedaleko,“ dodává Kulíšková.

„Obratem žádám mimořádné jednání dozorčí rady za účasti pracovníků zodpovědných za mosty a lávky," řekl ČTK zástupce starosty Prahy 7 a pražský zastupitel Ondřej Mirovský.

Při pádu lávky byli zraněni čtyři lidé, tři muži a jedna žena. Šedesátiletý muž a třiašedesátiletá žena utrpěli mnohočetná poranění. Třiačtyřicetiletý muž měl pohmožděná záda a čtyřiatřicetiletý muž si poranil zápěstí a nohu.

Visutá lávka sloužila výhradně pro pěší a cyklisty a spojovala pražskou čtvrť Troja s Císařským ostrovem od července 1984. Na jejím místě stál od roku 1976 provizorní pontonový most, který ovšem v létě 1981 strhla povodeň.

Stavbu lávky projektoval profesor Jiří Stráský, jeden z nejvýznamnějších českých autorů mostních konstrukcí. Stavěna byla netradiční technologií, při níž mostovku tvořily panelové segmenty navlečené jako „korálky“ na silných ocelových lanech, konstrukce pak byla zavěšena na opěrné bloky na obou březích.

autor: redakce
Spustit audio