V Určicích na Prostějovsku se bude znovu prošetřovat černá skládka, rozhodl státní zástupce

23. červenec 2017

Obec Určice na Prostějovsku se odvolala proti výsledku šetření policie kvůli černé skládce a státní zástupce jí dal za pravdu. Policie případ odložila, teď se ale znovu otevře.

Bývalý starosta měl s okolními stavebními firmami vyvážet odpad načerno za obec. Za skládku dostaly Určice pokutu a musí ji uklidit. Náklady chce obec vymáhat po bývalém vedení.

„Byla tam stěžejní tato potvrzení, která se na obci podařilo dohledat,“ ukazuje nezávislá místostarostka Určic Marie Slezáková. Listuje dokumenty, které má před sebou rozložené na stole. „Tady je například potvrzení o uložení suti. Je tam uvedeno, že výše uvedená firma, která prováděla rekonstrukci mateřské školy v Určicích, uložila veškerou stavební suť v období červenec až srpen 2006 na skládku. Podepsán je bývalý starosta Vlastimil Konšel, je tu i úřední razítko,“ dodává.

Podle policejního spisu, který má Slezáková k dispozici, svědci nepodali relevantní informace. Určice se proti tomu odvolaly a státní zástupce jim dal za pravdu. „Na základě rozhodnutí státního zástupce bylo usnesení o odložení věci zrušeno. Policejnímu orgánu bylo uloženo, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ potvrzuje mluvčí prostějovské policie František Kořínek.

Bývalý nezávislý starosta a současný zastupitel Vlastimil Konšel, který měl firmám vystavovat povolení k ukládání odpadu na černou skládku, se k celé věci nechce vyjadřovat. „To nemá cenu komentovat, dokud nebudeme znát výsledek. Uvidíme, jak to dopadne,“ říká stručně.

Určicím původně za načerno uložený odpad hrozila pokuta až 50 milionů korun. Nakonec po odvolání k ministerstvu životního prostředí musí zaplatit 60 tisíc korun. Jenže musí také skládku uklidit. Podle Slezákové to bude stát kolem milionu korun. Obec chce náklady za odstranění odpadu vymáhat po bývalém starostovi.

autor: tas
Spustit audio