V ústecké zoo se zabydluje nový tulení sameček. Čekaly na něj dvě samičky

26. říjen 2016

Ústecká zoologická zahrada se od poloviny října pyšní novým přírůstkem. Jedná se o samce tuleně obrovského, na kterého v zoo čekaly netrpělivě dvě samičky.

„Jmenuje se Casper a přišel z aqua zoo Friesland, ze severu Holandska. Cesta sem trvala osm a půl hodiny. Ten transport proběhl úplně v pohodě a tuleň se tady zabydlel, takže všechno zdá se, že je tady v pořádku,“ konstatuje mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Casper je dva roky starý a v ústecké zoologické zahradě hodně chyběl, protože od prosince loňského roku byly obě samice bez samce. Jejich partner Junior musel být bohužel utracen z důvodu akutního onemocnění trávicího ústrojí.

„Zůstaly nám tady dvě osamocené samičky. 5letá Zola a 12letá Mary. A samozřejmě na tu reprodukci je potřeba samec. Takže jsme sháněli, sháněli, až naše zooložka se domluvila s kolegy s Holandské zahrady, že by nám poskytli vlastně svého dvouletého odchovaného tuleně. Tak se ten Casper u nás takhle objevil,“ vysvětluje Vrabcová.

Caper je kontaktní a nemá problém s návštěvníky ani s ošetřovateli

Casper je v novém prostředí teprve pár dnů, takže jeho charakter a povahové vlastnosti budou chovatelé teprve poznávat. Už teď je ale vidět, že je kontaktní, zvyklý jak na návštěvníky, tak na chovatele. Celkem bez problému se seznámil i původními obyvatelkami tuleního bazénu.

„Překvapivě si zvykly docela dobře. Samička Mary, která je starší, samečka vidí ráda. Mladší, Zola, na něj kouká trochu bojácně. Ale jde spíš o zvyk. On je ještě mladý, takže ty samičky si k němu leccos mohou dovolit, než samozřejmě zjistí, že ten dominantní tam bude on, až pohlavně dospěje. To bude možná za rok za dva,“ dodává ošetřovatel tuleňů Lukáš Ševcovic.

Na nového tuleně Caspera se můžete podívat už teď v tulením bazénu, kde po celý den vykukují tři tulení hlavy. A pokud se chcete o tuleních dozvědět i něco navíc, nenechte si ujít komentované prohlídky s přehlídkou tulení akrobacie, které se konají každé dopoledne v 10 hodin u tuleního bazénu.

Spustit audio