V ústecké zoologické zahradě se uzdravuje výr velký

11. prosinec 2012

„Ve Vaňově je zraněný výr. Nemůže létat a schovává se ve křoví...“ Právě tohle zavolala zhruba před měsícem na ústeckou městskou policii žena z Vaňova. Na místo se vypravili dva psovodi městské policie, kteří mají se zvířaty nejvíce zkušeností. A jak to bylo dál?

Psovodi městské policie výra našli a opatrně převezli do ustecké zoologické zahrady. „Výra jsme zkontrolovali a zjistili jsme, že má poraněné křídlo, a to hodně. A i nežral.“ říká zoolog ústecké ZOO Pavel Král. Proto výra odvezli do Kralup nad Vltavou, kde je specializovaná klinika na dravce. Tam zjistili komplikovanou zlomeninu křídla a výr musel podstoupit operaci. Po čtrnáctidenní rekonvalescenci se pak vrátil zpět do ústecké zoologické zahrady.

„Křídlo není srostlé, takže musí ty kostičky, které se narovnaly, srůst. Až bude to křídlo v pořádku a budeme vědět, že je výr schopný přežít v přírodě, vypustíme ho zpátky... Počítám ale, že to bude až tak v dubnu.“ vysvětluje další postup Pavel Král.

Budeme držet palce, aby se výr velký uzdravil. A až ho budou pracovníci ústecké zoo vypouštět do přírody, budeme opět u toho.

autor: ces
Spustit audio