V Ústí nad Orlicí přeměňují starý hřbitov na park

23. srpen 2017

V Ústí nad Orlicí začala přeměna starého hřbitova na park. Prostor kolem kostela Nanebevzetí Panny Marie chce radnice ve spolupráci s tamější farností přestavět na odpočinkovou zónu, která má bezbariérově propojit centrum města s Roškotovým divadlem.

Na místě zatím příliš změn vidět není. Kolem kostela jsou ale už dva 2,5 x 2,5 metru hluboké výkopy, kde pracují archeologové. Jámy archeologové kopou proto, že v nich budou umístěné nádrže na dešťovou vodu, ze kterých se bude park zalévat.

Místo přibližuje David Vích z vysokomýtského regionálního muzea. „Samozřejmě jsme našli především řadu hrobů, nedokážeme je úplně stoprocentně datovat, ale zatím se spíš jedná o nějaký starší novověk, řekněme 17. nebo 18. století, jednoznačně to ale zatím datovat neumíme.“

Čtěte také

Jak dlouho bude práce archeologům trvat, vlastně nevědí ani oni samotní, protože na hřbitově nacházejí velké množství kosterních pozůstatků, které musí očistit, zdokumentovat a vyzvednout. Navíc výkopy budou celkem čtyři a zatím z nich nejsou hotové ani dva.

Výkopové práce na starém hřbitově v Ústí nad Orlicí

Samotní archeologové odhadují práce ještě na několik týdnů. Záměr orlickoústecké radnice je zatím takový, že práce by měly být dokončené nejpozději příští rok. Počítá s tím i městský rozpočet. Na pokrytí celkové částky šesti milionů korun totiž půjde část z letošního rozpočtu a část z toho na příští rok.

Součástí oprav má být i rekonstrukce staré hřbitovní kaple. Ta už je vyklizená a už jsou odstraněné některé vrstvy omítky. Orlickoústecké děkanství chce totiž obnovit původní freskovou výmalbu.

Čtěte také

K jakému účelu by měla v budoucnu kaple sloužit, doplňuje starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci): „Kaple bude sloužit jako meditační prostor, tato akce je plně hrazena a zajišťována farností a ten meditační prostor bude pojat moderně a zároveň si myslím, že tomuto prostoru dodá pomyslnou hloubku.“

Park bude bezbariérový, s mlatovými částečně i zpevněnými cestami, budou tam lavičky a větší travnaté plochy. Zároveň přibude i veřejné osvětlení a slavnostní nasvícení kaple i kostela.

Výkopové práce na starém hřbitově v Ústí nad Orlicí
autor: zen
Spustit audio