V záchranné stanici pro zvířata v Třeboni léčili letos i přiotráveného orla

23. prosinec 2015

Otravy, poranění elektrickým proudem i mláďata bez rodičů. Takové případy nejčastěji řeší v záchranné stanici pro zvířata v Třeboni. Letos měli plné ruce práce, mimo jiné kvůli teplému počasí.

„Letos byl nárůst počtu zvířat. Nevíme úplně přesně, čím si to vysvětlit – jestli se o nás víc ví, nebo jestli za to může velmi zvláštní léto,“ říká Jan Nový, ředitel Nadačního fondu pro vydru.

Stanice přijala i několik vodních ptáků, kteří se přiotrávili kvůli tomu, že se v příliš mělké a příliš teplé vodě dařilo bakteriím. Otrava postihla především racky, ale také orla. „Ten pravděpodobně požil nějakou nakaženou rybu,“ uvedl Jan Nový.

Každý rok také lidé do stanice nosí mnoho mláďat. To je však chyba. „Bohužel zatím ne všichni poslouchají naše rady, že mláďata se mají v přírodě nechávat. I když vypadají opuštěná, není tomu tak,“ zdůrazňuje Jan Nový.

Zpátky do přírody se letos z třeboňské stanice vrátilo například několik kalousů ušatých. Naopak do zoologické zahrady museli umístit čápa černého. „V důsledku poranění už nemohl létat. To se často týká i dravců zasažených elektrickým proudem, ty se pak už také do přírody nedostanou,“ dodal Jan Nový s tím, že během uplynulého roku se ve stanici starali asi o 250 zvířat.

Čtěte také

autor: hoch
Spustit audio