V záchranné stanici v Pateříně mají i mývala, nejraději si hraje s liškou a jezevcem

V záchytné stanici v Pateříně na Olomoucku zachránili před smrtí malého medvídka mývala. Dostal jméno Oskar a jako všežravec škodí všude, kam se dostane. V Pateříně se nejvíc kamarádí s lišákem nebo jezevcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýval Oskar bydlí v králíkárně

Mýval Oskar bydlí v králíkárně | Foto: Monika Pustovková

„Je to zachráněné mládě, máme ho rádi, nijak nám tady nevadí. Je tady doma, blbne tu se zvířaty, snese se i se psy a kočkami,“ představuje malou šelmu vedoucí záchranné stanice v Pateříně Ondřej Csik.

Malý šedivý medvídek s pruhovaným ocasem je na první pohled roztomilý. Jen černý pruh přes oči, jaký mívají zloduši v animovaných filmech naznačuje, že není žádný svatoušek. Pro myslivce je mýval v přírodě škodná. A nebojí se ani lidí.

„Dokáže vlézt větračkou do bytu, otevřít si ledničku. Na vlastní oči jsem viděl, jak si otevřel rybičky,“ směje se Ondřej Csik.

Přehrát

00:00 / 00:00

V záchytné stanici v Pateříně na Olomoucku natáčela Monika Tomášková

Mýval Oskar bydlí v králíkárně, jeho sousedé jsou psouni, morčata a v kotci pod ním bydlí lišák. Právě s ním a s jezevcem si medvídek hraje nejraději.

Zatímco lišák i jezevec se dostanou zpátky do volné přírody, Oskar už zůstane v zajetí.

„Buď skončí v nějakém zoo koutku, nebo u nás. Určitě ale v nějaké voliéře, aby se nedostal do přírody a nemohl se rozmnožovat,“ říká Ondřej Csik.

Ve volné přírodě by se o stejnou kořist zvířata nepodělila. V záchytné stanici v Pateříně mají na dvorku jednu velkou misku s granulemi, během deseti minut se u ní vystřídal pes, kočka, lišák i jezevec.

Mýval je na první pohled roztomilý, škodí ale všude, kam se dostane | Foto: Monika Tomášková

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme