V ZOO Dvůr Králové byla zahájena podzimní sezóna!

9. říjen 2013

Africké safari v ZOO Dvůr Králové skončilo letos v neděli 6. října. S hlavní sezónou se ZOO rozloučila sobotní oslavou Mezinárodního dne zvířat.

Podzim v ZOO nabízí kromě klasické části s pavilony i procházky kolem výběhů s nosorožci, antilopami, žirafami a zebrami až k Pavilonu lvů.

Samuel si pozornosti užíval

Velikou oslavou Mezinárodního dne zvířat skončila v ZOO letošní letní sezóna a provoz Afrického safari. První část oslav patřila poslední samici nosorožce bílého severního v Evropě Nabire, která symbolicky oslavila své třicáté narozeniny. Ing. Tomáš Hajnyš přítomné návštěvníky seznámil s problematikou ohrožení nosorožců ve volné přírodě, které začíná být kritické. Do 13. září bylo jenom v JAR, kde žije přes 80 procent všech nosorožců Afriky, upytlačeno 668 zvířat.

Nabiré s narozeninovými dobrotami

Další oslavy už se nesly ve veselejší atmosféře. Zpěvačka Jana Rychterová představila malým koncertem své nové CD „Zpívací písničky". Je na něm také oblíbená Píseň pro levharta, kterou složila pro malá levhartí koťata, odchovaná v Královédvorské ZOO.

Po křtu CD přišly na řadu křtiny mláděte geparda. To mělo velmi těžký začátek života, muselo být odebráno kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu od matky a ošetřovatelé dlouho bojovali o jeho život. Teď bude gepardovi pět měsíců a je to čilé kotě.

Od svých kmotřiček a sudiček: Terezy Pergnerové, Terezy Kostkové, Kláry Jandové a Kateřiny Janečkové dostal jméno Samuel Thaje a přání už jenom krásného života.

Po osobním setkání s kotětem, které si užil i syn Terezy Kostkové, se kmotřičky přesunuly k surikatám. Srpnová mláďata od nich dostala jména Pepina, Josue, Akira a Luisa. Jména sice malé surikaty neocenily, ale odvaha kmotřiček je moc potěšila, protože je zasypaly jejich oblíbenými dobrotami, velikými červy a sarančaty.

Závěrem si všichni prohlédli africká zvířata v pestré paletě barev českého podzimu. Užili si tak pohodu, kterou nabízí podzimní ZOO Dvůr Králové.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio