V ZOO Dvůr Králové se po sedmi letech znovu líhnou plameňáci růžoví!

24. červen 2015

Po takto dlouhé době plameňáci růžoví opět vystavěli svá hnízda v ZOO Dvůr Králové a 10 párů svědomitě sedí na vejcích. Tři mláďata se už vylíhla.

K největším krasavcům ptačí říše patří planeňáci. Zvláště plameňáci růžoví! Obdivujeme nejen jejich barvu peří, ale také dlouhé štíhlé nohy a ladné pohyby. "Růžové"hejno těchto ptáků najdete v královéhradecké ZOO v blízkosti správní vily.

K radosti chovatelů některé páry postavily hnízda a po sedmi letech vyvádějí mláďata!

Každý z vás se tam může zajít podívat. Ovšem zoologa Michala Podhrazského, který se o plameňáky se svými kolegy stará, toho uvidíte, jak chodí kolem voliéry v uctivé vzdálenosti a hnízda pozoruje pouze dalekohledem.

Co se stane, když se na ně podívá zblízka? To už se dozvíte z rozhovoru reportérky Dany Voňkové.

Plameňáci jsou velmi konzervativní tvorové a nemají rádi změny, což se projevilo po nutném přesunu části hejna do jiných zoologických zahrad.

Ze zmenšeného hejna chtěla hnízdit třeba jen jedna samička, když však zbytek hejna odešel do pavilonu, nevydržela sama ve výběhu a připojila se k hejnu.

Od roku 2008 se tak v ZOO Dvůr Králové nad Labem podařil pouze umělý odchov jednoho mláděte a tři mláďata se podařilo odchovat u pěstounů (plameňáků) v ZOO Liberec a ZOO Jihlava.

Umělý odchov je přitom velmi náročný, protože plameňáci krmí svá mláďata jakýmsi „mlékem", které se utváří ve voleti a je obtížné ho uměle nahradit.

Mláďata plameňáků růžových v ZOO Dvůr Králové nad Labem

V minulých letech se hejno podařilo doplnit dalšími jedinci, což vedlo k jeho stabilizaci

Klidnější atmosféra přispěla k tomu, že hnízdí mnohem víc párů než v minulých letech a v ZOO Dvůr Králové nad Labem teď nadšeně pozorují, jak mláďata sílí.

Vidět je mohou i návštěvníci ve venkovní voliéře ze správní budovou ZOO (Neumannova vila).

Pro rozmnožování plameňáků je důležitá velikost hejna. Dvacet je málo, padesát akorát

V malém hejně plameňáků samice nesedí na vejcích - rozptyluje je pohyb ostatních ptáků. Klidně vejce opustí a vydají se třeba za potravou. Takovou zkušenost udělali ošetřovatelé i v ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Poté, co zvětšili hejno, mají i mláďata. Řekl nám zoolog Michal Podhrazský.


Zvětšit mapu
autoři: DV , Simona Jiřičková
Spustit audio