V Zoo Hluboká pustili tygry do jednoho výběhu, chtějí mláďata

18. únor 2018

Tygří pár Altaica a Oliver obývá v Zoo Hluboká dočasně společný výběh. Návštěvníci je v únoru mohli zahlédnout, jak se prohání, fackují nebo na sebe pořvávají. Toto chování bylo součástí námluv.

„Chtěli bychom pochopitelně mláďata a potřebujeme, aby přišla do určitého období, aby se rodila jako v přírodě. Bohužel tygři, kteří jsou už několik generací chováni v zajetí, tuto dobu nedodržují,“ vysvětluje zoolog Ivan Kubát.

Tygří námluvy připomínají italskou domácnost. „Samička je agresivní, vždycky ho honí, ale on jí pak naznačí, že už ho to nebaví a ona se stáhne. Třeba si i jednu vrazí, ale všechno je to v rámci jejich vzájemné tolerance. Tyto hry trvaly delší dobu, ale tygři se už i pářili, takže se dá předpokládat, že asi za tři měsíce budou mláďata,“ popisuje Ivan Kubát.

Zda je samice v očekávání, bude podle něj teoreticky možné poznat ze změny chování, opravdu zřetelné to ale bude spíš až v závěrečné fázi.

„My je samozřejmě oddělíme, aby si tygřice zvykla na porodnici, a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. I kdyby měla mláďata, ještě nikde není řečeno, že se to podaří, protože to není to vždycky tak jednoduché, jak se na první pohled zdá,“ dodává zoolog.

V případě, že tygřice Altaica zabřezla, měla by se mláďata narodit v první polovině května.

Spustit audio