V Zoo Ostrava se podařilo odchovat nejdelší varany světa

27. srpen 2012

Unikátní odchov se udál v největší akvaterarijní expozici ostravské zoologické zahrady – v pavilonu Papua u varanů papuánských. Poprvé nejen v Ostravě, ale i v rámci českých a slovenských zoo. Celkem se chovatelé těší ze čtyř mláďat tohoto vzácně chovaného varana.

Varany papuánské (Varanus salvadorii) chová ostravská zoologická zahrada od roku 2011, kdy byli přivezeni celkem tři mladí jedinci měřící asi 180 cm zatím nezjištěného pohlaví a jeden o půl metru delší samec. U malých zvířat (v dospělosti mohou dorůstat tito varani až 3 metrů) není zcela jednoduché podle vnějších znaků pohlaví určit. Proto byli tři menší varani hned po příjezdu zrentgenováni – u samců by měly být na rentgenovém snímku znatelné hemipenisové kosti. Z výsledků jsme usoudili, že ostravská varaní skupina je tvořena jedním samcem a třemi samicemi. Všechny tři samičky byly následně umístěny do akvaterária v pavilonu Papua s tím, že se k nim časem větší samec přidá.

Důkazem vyhovujících chovatelských podmínek expozice byla skutečnost, že jedna ze samiček začala po několikaměsíčním pobytu v novém prostředí snášet vejce. Velkým překvapením pro pracovníky bylo to, že vejce byla oplozená! Vzhledem k tomu, že rodičovská péče u většiny plazů spočívá pouze v nakladení vajíček, byla snůška přemístěna do inkubátoru v chovatelském zázemí. Po vylíhnutí jsou plazí mláďata zcela samostatná, takže péči rodičů nevyžadují. Naopak by hrozilo, že by mohla být svými rodiči považována za kořist a tudíž pozřena.

Varan papuánský - mládě v Zoo Ostrava

Jak je ale možné, aby se v našem případě z vajíček vylíhla mláďata, když byly samičky bez samce? Vysvětlení je dvojí. U šupinatých plazů, tedy i u varanů, jsou zaznamenány případy partenogeneze (nepohlavní rozmnožování), tedy jevu, kdy samice dokážou naklást oplozená vejce i bez přítomnosti samce. Jakým způsobem k tomuto jevu dochází, zatím není známo. Každopádně by to znamenalo, že mláďata budou jen samí samci – samice z malých ostrovních populací plazů si tak mohou v případě nouze a osamocení samy zplodit potenciálního partnera. Možná je ale i druhá varianta, totiž že se přece jen z jedné domnělé samice „vyklubal“ samec, a že tedy v nižším věku nebyly hemipenisové kosti ještě natolik osifikovány, aby je zachytil rentgen.

Tak jako tak, po 202 dnech inkubace se 16. června začalo líhnout první mládě. Co dva dny se pak vylíhla i zbývající tři mláďata. Jejich délka byla okolo 40 cm. Všechna prospívají velmi dobře. V současné době již měří přes 50 cm. Malí varánci se bohužel z výše popsaných důvodů do expozice k rodičům nevrátí. Zájemci ale mají možnost tento mimořádný chovatelský úspěch vidět prostřednictvím videozáznamu.

Dospělý varan papuánský

Varani papuánští jsou chováni velmi vzácně. Celkem je uváděno, že ve 12 evropských zoologických zahradách je chováno pouhých 26 varanů papuánských. Za celou dobu chovu se podařilo odchovat mláďata pouze v jedné z nich, a to v Madridu.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio