V Zoo Praha se narodila čtyřčata fenka

31. srpen 2012

V pražské zoo přišla na svět čtyři zdravá štěňata fenka. Tyto noční šelmy jsou fascinující především tím, jak skvěle jsou přizpůsobeny životu ve svém přirozeném prostředí – v poušti. Plachá štěňata zůstávají v zázemí, jejich starší sestru mohou návštěvníci Zoo Praha pozorovat v pavilonu Afrika zblízka.

Matka čtyřčat – tří samiček a jednoho samečka - pochází z egyptsko-súdánského pohraničí. V Praze již přivedla na svět celkem deset potomků, z toho osm se svým současným partnerem.

„Naše chovná samice je dobrá, nebojácná matka. Fenci obvykle bývají nervózní a plaší se, což není její případ. Když do výběhu fenků vstoupí chovatel, samice na rozdíl od samce neutíká, ale vyskočí si na boudu, odkud na příchozího varovně poštěkává,“ popsal kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Mládě fenka z pražské zoo

Se svým partnerem tvoří matka mláďat vzhledově poněkud nesourodý pár – zatímco pražský samec je štíhlý a svalnatý, samička je rozčepýřená a trochu při těle. Nadváha jí ale nijak nebrání v tom, aby se kvalitně starala o štěňata.

„Naše strategie chovu fenků je taková, že se jim snažíme dopřávat maximum klidu,“ vysvětlil Brandl skutečnost, proč většina fenčí rodinky zůstává v zázemí zahrady. V pavilonu Afrika zblízka je v současné době k vidění tříletá samička fenka, které pražská zoo hledá partnera.

Fenek je noční šelma, která ve volné přírodě žije především v pouštích a polopouštích severní Afriky. Tomuto prostředí je fenek skvěle přizpůsoben – nadýchaná srst ho chrání před horkem i zimou. Srst má i zespoda na tlapkách, aby se mu lépe chodilo v pouštním písku. Je také schopen přežít bez vody; vystačí si s tekutinou získanou z ulovené kořisti.

Dospělý fenek

Jeho velké uši mu slouží především k tomu, aby vypátral hmyz, který tvoří hlavní složku jeho potravy. Pražští fenci si rádi pochutnají na cvrčcích či moučných červech, nepohrdnou ale ani masem nebo ovocem.

autor: Zoo Praha
Spustit audio